Severna Makedonija očekuje veći broj novih kompanija na svoja dva aerodroma u 2025.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema procenama iz vlade u Skoplju, očekuje se otvaranje najmanje deset novih linija koje bi omogućile bolju povezanost aerodroma Skoplje i Ohrid sa ostatkom sveta

Foto: Shutterstock/Andrej Safaric

Javni poziv vlade Severne Makedonije avio-kompanijama za pokretanje novih linija ka aerodromima u Skoplju i Ohridu uz subvencije očekuje se da će imati "veliki uticaj" na vazdušni saobraćaj u narednoj godini.

Tender je otvoren do ponedeljka, a makedonska vlada ističe da će ovaj poziv rezultirati pokretanjem najmanje deset novih linija.

"Nove subvencije su veoma dobro prihvaćene i očekujemo da će imati značajan uticaj na aerodrome tokom sledeće letnje i zimske sezone. Verujemo da su mnoge avio-kompanije zainteresovane i nadamo se da će to dovesti do dolaska avio-kompanija koje još nisu ušle na tržište, kao i do pokretanja linija koje trenutno nisu pokrivene", rekao je generalni direktor TAV Makedonija, Nedžat Kurt.

Foto: Shutterstock/Robert Mullan

Makedonski ministar za transport i komunikacije, Aleksandar Nikoloski, rekao je da će aerodromi u zemlji naredne godine primiti dodatnih 200.000 putnika kao rezultat tekućeg javnog poziva.

"Očekujemo uvođenje najmanje deset novih linija, a deo tih avio-kompanija neće biti niskotarifni prevoznici. Pored toga, predviđamo uvođenje letova ka Istanbulu, Beču i manjoj meri ka Frankfurtu, koje makedonski putnici koriste kao transferne tačke. Očekujemo da se uspostave letovi između Skoplja i Dubaija, što će omogućiti konekcije ka Aziji i Australiji, kao i letovi između Ohrida i Istanbula, što će otvoriti veze sa ostatkom Evrope i Bliskog Istoka", rekao je Nikoloski.

Ministar se tokom prethodne nedelje sastao u Budimpešti sa izvršnim direktorom Wizz Aira, Jožefom Varadijem, kako bi, kako prenosi EX-YU Aviation detaljno razgovarali o tekućem javnom pozivu. Ova kompanija inače prevozi više od polovine putnika iz Severne Makedonije.

Poziv koji je otvoren do ponedeljka omogućava učešće i avio-kompanija koje imaju sedište van Evrope. Ipak, da biste aplicirali za subvencije, morate iza sebe da imate najmanje pet miliona putnika u 2023. godini, ali i neto profit od najmanje deset miliona evra. Finansijska podrška će biti dodeljena na osnovu kriterijuma kao što su trajanje operacija, učestalost nedeljnih letova, atraktivnost odredišnog aerodroma i broj dostupnih sedišta za prodaju.

(Aero.rs)