Air France počinje sa povlačenjem flote Airbus A330 aviona

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo povlačenje A330 flote označava kraj jedne ere u operacijama Air France-a, dok kompanija prelazi na moderniju flotu sa ciljem unapređenja efikasnosti i smanjenja operativnih troškova

Foto: Wikipedia

Air France, nacionalni avio-prevoznik Francuske, započeo je proces povlačenja svojih Airbus A330-200 aviona iz flote. Tokom leta 2024. godine, kompanija je operisala 15 aviona ovog tipa, ali trenutno ih je ostalo samo 11 u aktivnoj službi, dok se jedan avion priprema za povlačenje. Ovi avioni su prvenstveno korišćeni na letovima ka Africi, važnom tržištu za Air France, koje takođe uključuje trans-atlantske rute.

Pet aviona je već povučeno iz saobraćaja i poslato na skladištenje. Avioni su prebačeni na aerodrom Tarbes-Lourdes-Pirineji (LDE), dok je jedan avion privremeno smešten na aerodromu u Tuluzu (TLS) i uskoro će biti prebačen u Tarbes. Većina ovih aviona je povučena krajem avgusta, a za održavanje i reciklažu zadužena je kompanija Tarmac Aerosave.

Jedan od aviona, reg. F-GZCL, povučen je mnogo ranije, nakon što je u maju imao poslednji let sa aerodroma Pariz-Šarl de Gol (CDG) do Međunarodnog aerodroma N’Džamena (NDJ). Tokom boravka u Čadu, avion je doživeo incident kada je jak vetar uslovio njegovu rotaciju na pisti, što je dovelo do sudara sa servisnim vozilom. Nakon višemesečnog zadržavanja u Čadu, avion je prebačen u Tarbes 28. septembra.

Foto: Wikipedia

Prema podacima kompanije Cirium, preostali A330 avioni uglavnom lete na rute ka Africi iz glavnog čvorišta kompanije, aerodroma Pariz-Šarl de Gol. Neke od destinacija uključuju Bangui (BGF), Douala (DLA), Luanda (LAD) i Lomé (LFW). Pored Afrike, Airbus A330 povremeno leti ka nekoliko destinacija izvan kontinenta, kao što su:

• Međunarodni aerodrom Rafik Hariri u Bejrutu (BEY) – šest letova nedeljno (letovi pauzirani do 8. oktobra zbog situacije na Bliskom Istoku),

• Aerodrom Princeza Julijana u Sint Martenu (SXM) – četiri leta nedeljno,

• Međunarodni aerodrom Kempegowda u Bengaluruu (BLR) – jedan let 18. oktobra, preuzimajući uslugu od Airbus A350.

Airbus A330 avioni su već dugo deo afričkih operacija Air France-a, pre svega zbog manjeg kapaciteta u poređenju sa ostatkom širokotrupne flote. Međutim, Airbus A350 postepeno zamenjuje A330, a od 41 aviona A350 namenjenih isključivo za Air France, 35 ih je već isporučeno. Grupa Air France-KLM takođe je prošle godine naručila dodatnih 50 aviona A350, koji će biti podeljeni između francuske i holandske kompanije.

Ovo povlačenje A330 flote označava kraj jedne ere u operacijama Air France-a, dok kompanija prelazi na moderniju flotu sa ciljem unapređenja efikasnosti i smanjenja operativnih troškova.

(Aero.rs)