American Airlines plaća 50 miliona dolara zbog kršenja prava putnika sa invaliditetom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija je naišla na kritike javnosti nakon video snimka iz 2023. godine koji je prikazao članove posade kako loše rukuju invalidskim kolicima putnika

American Airlines je pristao da plati kaznu od ukupno 50 miliona dolara zbog kršenja zakona koji štite putnike sa invaliditetom.

Tokom istrage o ovoj avio-kompaniji, Ministarstvo saobraćaja (Department of Transportation - DOT) je otkrilo brojne prekršaje, uključujući slučajeve u kojima je American Airlines pružao "nebezbednu pomoć" putnicima. U nekim slučajevima, ovo postupanje je "rezultiralo povredama i ponižavajućim tretmanom korisnika invalidskih kolica", navodi se u saopštenju Ministarstva u sredu.

American Airlines je optužena i za loše rukovanje ili oštećenje hiljada invalidskih kolica putnika od 2019. do 2023. godine, ostavljajući ih bez njihovih mobilnih pomagala.

Kompanija je naišla na kritike javnosti nakon video snimka iz 2023. godine koji je prikazao članove posade kako loše rukuju invalidskim kolicima putnika. Video, koji je pregledan više miliona puta na društvenim mrežama, prikazuje radnika prtljaga kako gura invalidska kolica niz rampu, gde ona potom padaju, navodi CBS News.

"Era tolerisanja lošeg tretmana putnika sa invaliditetom je završena", izjavio je američki ministar saobraćaja Pit Butidžedž u sredu. "Ovom kaznom postavljamo novi standard odgovornosti za avio-kompanije koje krše građanska prava putnika sa invaliditetom. Povećavanjem kazni na nivoe koji prevazilaze troškove poslovanja za avio-kompanije, težimo promeni ponašanja u industriji i sprečavanju ovakvih zloupotreba u budućnosti", dodao je on.

Foto: Shutterstock

Iako incidenti u kojima avio-kompanije loše postupaju sa putnicima sa invaliditetom nisu jedinstveni za American Airlines, regulatori Ministarstva saobraćaja su utvrdili da je ova kompanija "jedan od najlošijih izvođača među američkim avio-kompanijama po ukupnom broju pritužbi na rukovanje invalidskim kolicima i skuterima, kao i po stopi pritužbi", navodi se u saopštenju.

Prema nagodbi, American Airlines će platiti 25 miliona dolara Ministarstvu finansija SAD-a. Preostalih 25 miliona dolara biće uloženo u opremu avio-kompanije kako bi se smanjili incidenti oštećenja invalidskih kolica i u sistem označavanja invalidskih kolica kako bi se bolje pratila mobilna pomagala. Takođe, deo sredstava biće usmeren na obeštećenje putnika čija su prava prekršena od 2019. do 2023. godine.

(Aero.rs)