Rutinski incidenti iznad Crnog mora: Ruski Suhoj Su-30 presreo američki daljinski upravljani avion MQ-9 Reaper

Vreme čitanja: oko 1 min.

Let ruskog lovca izveden je u skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda uz poštovanje mera bezbednosti, kažu u ruskom Ministarstva odbrane.

Foto-kolaž: Ssg Matthew B. Fredericks/Zuma Press/Profimedia, Shutterstock

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je juče avion Su-30 presreo i "ispratio" američku bespilotnu letelicu MQ-9 Reaper  koja se, kako se navodi, "približavala granici Rusije iznad Crnog mora".

"Da bi se identifikovao vazdušni cilj i sprečilo narušavanje državne granice Ruske Federacije, podignut je lovac Su-30", navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu.

Dodaje se da je ruska posada identifikovala vazdušnu metu kao bespilotnu letelicu MQ-9A Reaper američkog vazduhoplovstva.

Navodi se da je američka letelica, nakon što joj se približio Su-30, izvršila polukružno okretanje i udaljila se od ruske granice.

"Let ruskog lovca izveden je u skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda uz poštovanje mera bezbednosti", kažu u ruskom Ministarstva odbrane.

U.S. Air Force photo by: Tech. Sgt. Jim Bentley
Ovakvi - pa i znatno ozbiljni - incidenti u vazduhu na samoj granici teritorijalnih voda odnosno vazdušnog prostora skoro pa su postali rutina. Marta ove godine srušila se američka bespilotna letilica ovog tipa - navodno pošzo se sudarila ili ju je udario ruskli borbeni avion. Prošlog meseca, amerikanci su objavili da je iznad jedan ruski Su-35 namerno oštetio takođe MQ-9 Reaper.

Taktički, ovakve provokacije imaju za cilj da proveru sposobnost druge strane - prijateljske ili neprijateljske - da reaguje na njih kao i da se prikupe obaveštajni podaci o sredstvima kojima raspolaže (ne)prijatelj i taktici koju primenjuje.

General Atomics MQ-9 Reaper smatra se jednim od najsofisticiranijih borbenih daljinski upravljanih vazduhoplova danas. Može ostati u vazduhu impresivnih 30 časova.

Nosi 1700 kg izviđačke opreme ili naoružanja, uključujui i laserki vođene rakete AGM-115 Hellfire GBU-12 laserski navođene bombe ili GBU-38 JDAM bombe. Naslednik je poznate bespilotne letilice Predator. 

MQ-9 imaju u naoružanju SAD, Francuska, Indija, Italije, Poljska (iznajmljene), Ujedinjeno Kraljevstvo, Španija i Holandija.

(Tanjug/Aero.rs)