Obeležen Dan RViPVO Vojske Srbije: Nastavlja se opremanje i modernizacija i naredne godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

U upotrebu uvedeni transportni avioni, bespilotne letelice i radari, u toku su neposredne pripreme za prihvat višenamenskih helikoptera, raketnih sistema i radara velikog i srednjeg dometa

U Domu vazduhoplovstva u Zemunu obeležen je Dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane (RV i PVO) Vojske Srbije.

Na svečanosti povodom dana ovog vida oružanih snaga, komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković naglasio je da se "malo zemalja može pohvaliti jubilejima kao što je 100 godina nacionalne vazduhoplovne industrije i 100 godina od formiranja meteorološke službe u RV i PVO", što je obeleženo u ovoj godini.

"I ove godine nastavljeno je intenzivno opremanje uvođenjem u operativnu upotrebu transportnih aviona, daljinski pilotiranih vazduhoplova i osmatračkih radara, a u toku su neposredne pripreme za prihvat višenamenskih helikoptera, raketnih sistema i radara velikog i srednjeg dometa", istakao je general Žarković.

Ministarstvo Odbrane

Prema njegovim rečima, u 2024. nastaviće se sa opremanjem savremenim sredstvima i sistemima, ali i s remontom i modernizacijom ključnih borbenih sredstava.

Na svečanosti u Domu vazduhoplovstva u Zemunu sumirani su rezultati rada u prethodnoj godini, a potom je za dugogodišnju saradnju i podršku dodeljena Plaketa Ratnog vazduhoplovstva i PVO Akcionarskom društvu Telekom Srbija. Tom prilikom, general Žarković uručio je Plaketu direktoru sektora za korporativnu bezbednost Milošu Protiću.

Ministarstvo Odbrane

Ovoj svečanosti je uz načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Milana Mojsilovića, prisustvovao i ministar odbrane Miloš Vučević.

On je u svom obraćanju tokom svečanosti naglasio da je "ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije imalo snažnu podršku u kupovini novog, ali i u opremanju i modernizaciji postojećeg naoružanja i vojne opreme".

"Čak i danas kada slavimo 111 godina našeg RV i PVO, kao vida Vojske, mi smo daleko jači nego što smo to bili juče. I kada to kažem ne govorim slikovito, nego suštinski. Daleko smo snažniji iz dana u dan, ali ne možemo stati, nego nas to obavezuje da više radimo i više razumemo kakvi su izazovi pred otadžbinom. Mnogo posla nas čeka u predstojećem periodu i očekujem od svih pripadnika da čuvate naše nebo, da nebo bude sigurnije", rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, veliki iskorak napravljen je sa bespilotnim letelicama, i dodao da će i tu biti još posla kako bi RViPVO Vojske Srbije bilo jače.

"Čestitam svim jedinicama u sastavu RV i PVO njihov Dan i želim da svi budu zadovoljniji, da se osete posebno i privilegovano što su se opredelili za poziv da služe svojoj državi, da služe otadžbini Srbiji. Živela naša vojska i živela naša jedina otadžbina. Živela Srbija", rekao je Vučević i poželeo svima srećne predstojeće božićne i novogodišnje praznike.

(Aero.rs)