Ograničenje brzine više ne važi: Švajcarski borbeni avioni F/A-18 Hornet na auto putu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi put posle 1991. osam vazduhoplova švajcarskog ratnog vazduhoplovstva uvežbavalo sletanje na alternativne piste

Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Prvi put nakon više od 30 godina, piloti i tehničko osoblje švajcarskog ratnog vazduhoplovstva (Schweizer Luftwaffe, Forces aériennes suisses, Forze aeree svizzere,  Aviatica militara svizra) uvežbavali su sletanje na auto-put.

U vežbi Alpha Uno je učestvovalo osam Boeing F/A-18 Hornet aviona američke proizvodnje a sve se dešavalo na zapadu zemlje.

Stršljeni su tokom vežbe su sletali na deo auto-puta A-1 između gradova Avenš i Pajern, ali i poletali s njega, javlja Newsweek.

Sve ovo uživo je prenosio tamošnji javni servis: Radio-televizija Švajcarske prikazala je kako dvomotorni mlazni borbeni avioni sleću i poleću sa improvizovane piste.

Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Deonica auto-puta na kojoj se odvijala vežba bila je zatvorena za saobraćaj do ranih jutarnjih sati 6. juna kada su barijere koje dele put u dva smera i signalizacija vraćeni.

Vlada Švajcarske saopštila je da su vežbe namenjene "jačanju bezbednosne pripravnosti", ističući njen "koncept decentralizacije vojnih resursa", što potencijalnom neprijatelju u budućnosti otežava nameru uništenja ključne opreme dugim udarima.

Švajcarsko ratno vazduhoplovstvo koncentrisano je u tri baze: na zapadu zemlje (u blizini Pajerna), u centralnom delu (regija Meirigingen) i na periferiji Lucerna (blizu Emena). jedna u centralnoj regiji Meiringen i jedna blizu Emena na periferiji Lucerna.

U slučaju rata, švajcarske vazduhoplovne snage koristile bi (kao i Finska i Švedska i mnoge druge) improvizovane lokacije širom zemlje. O ovim i ovakvim vežbama u drugim zemljama portal Aero.rs je ranije pisao.

F/A-18 Hornet je višenamenski avion, prvobitno dizajniran za upotrebu na američkim nosačima aviona. Švajcarska trenutno raspolaže sa oko 25 ovih letelica, koje će u dogledno vreme biti zamenjeni sa (do sada) 36 naručenih aviona pete generacije F-35.

(Aero.rs)