Ukrajina tvrdi da je uspela da pogodi najmoderniji ruski borbeni avion: Su-57 navodno pretrpeo štetu od napada

Vreme čitanja: oko 1 min.

Broj ovih aviona u službi vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije nije poznat, a procene se kreću od 14 do 22 aktivnih letelica

Ukrajinske oružane snage tvrde su da su izvele uspešan napad na vazduhoplovnu bazu Ahtubinsk u dubini ruske teritorije. Ono što ovaj napad čini drugačijim od prethodnih jeste njegova meta - avion Suhoj Su-57 koji je navodno oštećen.

U saopštenju Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (Головне управління розвідки Міністерства оборони України - GUR) navodi se da je ruska baza, udaljena 589 kilometara od borbene linije targetirana u subotu 8. juna. GUR tvrdi da je u ovom napadu oštećen jedan Suhoj Su-57 - najmoderniji avion ruskih vazdušno-kosmičnih snaga koji ima stealth sposobnosti.

Na sajtu Glavne obaveštajne uprave objavljeni su i satelitski snimci baze Ahtubinsk od 7. i 8. juna koji navodno prikazuju načinjenu štetu nakon napada.

Svega nekoliko metara od aviona vidljiv je karter što može ukazivati da avion nije direktno pogođen. Ukoliko su letelicu pogodili šrapneli, štetu na avionu nije moguće utvrditi uvidom u satelitske snimke. Sudeći prema informacijama do kojih je došao portal The War Zone, napad na rusku bazu navodno je izveden bespilotnim letelicama. Za sada nije poznato koja sredstva je Ukrajina koristila za dejstva Ahtubinsk.

Ukrajinski zavničnici takođe navode da je moguće da je u napadu oštećen još jedan Su-57,

Suhoj Su-57, NATO oznake Felon, predstavnik je pete generacije ruskih borbenih aviona. Ovaj višenamenski borbeni vazduhoplov poseduje stealth sposobnosti, odnosno smanjen radarski odraz što ga čini težim za detektovanje od strane neprijateljskih snaga.

Broj ovih aviona u službi vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije nije poznat, a procene se kreću od 14 do 22 aktivnih letelica, prenosi Aero Time. O njegovom angažmanu u ratu u Ukrajini se ne zna mnogo, a navodno je korišćen za lansiranje Kh-59 i Kh-69 raketa.

(Aero.rs)