Ruski piloti dobili nove Su-57: Evo kako je izgledala isporuka aviona pete generacije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi avioni deo su porudžbine ruskog Ministarstva odbrane za 76 Su-57 za koje je ugovor sklopljen 2019. godine. Veruje se da ruske snage raspolažu skromnom flotom borbenih aviona pete generacije

U naoružanju ruskog ratnog vazduhoplovstva (Военно-воздушные силы - VVS) od nedavno se nalaze dodatni Suhoj Su-57 avioni pete generacije. Ruska kompanija United Aircraft Corporation (UAC) isporučila je oružanim snagama nove Suhoj avione.

UAC se sredinom septembra na svom Telegram kanalu pohvalila isporukom novih vojnih vazduhoplova za VVS. Reč je o primopredaji neodređenog broja Suhoj Su-57 i Su-35 aviona - tipova letelica koje se koriste na ratištu u Ukrajini.

Proizvođač navodi da su ruski vojni piloti testirali avione kao i da su nakon svih neophodnih provera oni poslati u nove baze. Nije poznat tačan broj novih aviona koje su Военно-воздушные силы dobile ovog meseca. Vladimir Artjakov, zamenik generalnog direktora Rosetc u sklopu kojeg UAC posluje, obećava da će u budućnosti biti isporučivan veći broj Su-57.

Novi avioni deo su porudžbine ruskog Ministarstva odbrane za 76 Su-57 za koje je ugovor sklopljen sredinom 2019. godine. Veruje se da ruske oružane snage raspolažu relativno skromnom flotom borbenih aviona pete generacije dok su Su-35 znatno brojniji.

Suhoj Su-57, NATO oznake Felon, predstavnik je pete generacije ruskih borbenih aviona. Ovaj višenamenski borbeni vazduhoplov poseduje stealth sposobnosti, odnosno smanjen radarski odraz što ga čini težim za detektovanje od strane neprijateljskih snaga.

O njegovom angažmanu u ratu u Ukrajini se ne zna mnogo, a navodno je korišćen za lansiranje Kh-59 i Kh-69 raketa. Veruje se da je jedan primerak Su-57 oštećen u napadu na jednu rusku vazduhoplovnu bazu, o čemu je Aero.rs detaljnije pisao.

(Aero.rs)