Devet pripadnika oružanih snaga Kolumbije poginulo u padu helikoptera

Vreme čitanja: oko 1 min.

Snimci koje su objavili kolumbijski mediji prikazuju spaljene ostatke letelice koja se srušila u ruralnom području mesta Kumaribo, dodajući da nije bilo preživelih

Osam kolumbijskih vojnika poginulo je kada se helikopter koji ih je prevozio u humanitarnu misiju srušio u blizini granice s Venecuelom.

Prema saopštenju Ratnog vazduhoplovstva Kolumbije, helikopter Bell UH-1H-II Iroquois - Huey II, registarskog broja FAC-4441, koji je "obavljao aeromedicinsku evakuaciju između Istočne vazduhoplovne grupe (GAORI) i mesta Kumaribo u pokrajini Vičada" srušio se u nedelju.

Vazduhoplovne snage su u saopštenju navele da su "odmah su aktivirani protokoli za potragu i spasavanje kako bi se locirao helikopter i njegova posada u tom području." Preliminarni izveštaji, kako navodi portal Colombia One sugerišu da je do nesreće došlo nakon gubitka komunikacije s posadom, verovatno zbog loših vremenskih uslova u regionu.

Među žrtvama su bili kapetan Hulijan Perilja, potporučnik Edgar Duran i letni tehničar Honatan Karo, koji su bili deo letačke posade, kao i pet pripadnika sanitetske službe oružanih snaga, među kojima i četiri žene.

Snimci koje su objavili kolumbijski mediji prikazuju spaljene ostatke letelice koja se srušila u ruralnom području mesta Kumaribo, dodajući da nije bilo preživelih. Pogibiju svih osam pripadnika oružanih snaga potvrdio je i predsednik Kolumbije Gustavo Petro, javlja portal Journal.

Ovo nije prva nesreća u okviru Ratnog vazduhoplovstva ove godine u Kolumbiji: u februaru su četiri vojnika stradala kada se helikopter Black Hawk srušio na putu ka vojnoj bazi na granici s Panamom, dok je u aprilu devet vojnika poginulo kada se njihov helikopter srušio na severu zemlje, o čemu je pisao portal Aero.rs .

U poslednjih godinu dana, palo je čak šest helikoptera oružanih snaga ove zemlje: u ovim nesrećama poginula je 21 osoba. 

Osim toga, pet policajaca takođe je poginulo u februaru u padu helikoptera u severozapadnom departmanu Antiokia. Mnogobrojni analitičari ukazuju na loše stanje vojne opreme kao na mogući uzrok rušenja ovog helikoptera.

(Aero.rs)