• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Kolumbiji pao vojni helikopter Mil Mi-17: Poginulo svih devet vojnika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministar odbrane tvrdi da je helikopter bio tehnički ispravan, a da su loši meteo-uslovi najverovatnije krivi za fatalnu nesreću

  • 0

Kolumbijske oružane snage (Ejército Nacional de Colombia - ENC) izgubile su u fatalnom udesu helikopter Mil Mi-17 sa devet članova posade.

Vazduhoplov se srušio 29. aprila oko 13:50 po lokalnom vremenu se u blizini grada Santa Rosa u pokrajini Bolivar, u gustoj šumi na samoj obali Kariba.

Helikopter je tokom leta iznenada izgubio komunikaciju sa bazom, nakon čega je pokrenuta hitna operacija potrage i spasavanja (Search and Rescue - SAR), koja je ubrzo završena: ostaci letelice pronađeni su u gustoj šumi, kao i tela vojnika i posade, navodi vodeća kolumbijska TV stanica Colombia 1 na svom portalu.

Helikopterom sa oznakom EJC-3395 serijskog broja 170M21 pilotirali su potpukovnik David Karvahal i major Eduardo Espinoza Rodrigez, a u letelici se nalazilo još četiri podoficira i tri vojnika po ugovoru, saopštile su Oružane snage Kolumbije.

Pitanje daljeg o(p)stanka ovog tipa helikoptera u Oružanim snagama Kolumbije isprovociralo je nedavno debatu nacionalnih razmera koja se vodila ne samo u parlamentu već i u medijima.

Većini Mil Mi-17 koje lete u sastavu ENC istekli su resursi ili su dostigli limit od 2.000 letova, što obavezuje korisnika da sprovede detaljan remont zbog obezbeđenja sigurnosti posade.

Ruska ambasada u Kolumbiji već je upozorila u diplomatskoj prepisci kolumbijsko Ministarstvo odbrane da se helikopteri "ne održavaju na adekvatan način", usled suspenzije kolumbijsko-ruskog ugovora o održavanju ovih vazduhoplova.

Kolumbijski ministar odbrane Ivan Velaskez rekao je na sednici vlade da su loši meteo-uslovi glavni uzrok nesreće i odbacio spekulacije da helikopter nije bio adekvatno održavan:

"Letelica je imala važeći sertifikat o ispravnosti koji je važio do 18. januara 2025. godine. Prošao je više od 250 sati inspekcije od februara, uključujući 50 sati od 10. aprila", rekao je on.

U trenutku nesreće, helikopter i njegova posada bili su na logističkoj misiji za Zajedničku taktičku grupu Marte, koja je zadužena za borbu protiv jednog od narko-kartela u južnom delu pokrajine Bolivar.

(Aero.rs)

Video: Pogledajte helikoptere MUP u borbi sa vatrom: Snimak odozgo gašenja požara u Bloku 70

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>