Holandija isporučila prve avione F-16 Ukrajini

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova isporuka je deo šireg vojnog paketa pomoći Holandije Ukrajini, koji sada iznosi oko 3,76 milijardi evra

NATO/USAF/Airman 1st Class Zachary Jakel

Ministar odbrane u vladi Kraljevine Holandije, Ruben Brekelmans, potvrdio je da su prvi holandski avioni F-16 stigli u Ukrajinu. On je istovremeno naglasio da će još 24 aviona koji su nekada bili u sastavu holandskog ratnog vazduhoplovstva (Koninklijke Luchtmacht) "stići u narednim mesecima".

"Prvi put mogu zvanično da objavim da su prvi holandski F-16 isporučeni Ukrajini. Ovo je hitno potrebno. U Harkovu sam video štetu od ruskih vazdušnih napada i čuo česte uzbune za vazdušnu opasnost. Preostalih 24 aviona će stići u narednim mesecima", objavio je Brekelmans na mreži X.

Ova isporuka je deo šireg vojnog paketa pomoći Holandije Ukrajini, koji sada iznosi oko 3,76 milijardi evra. Ministarstvo odbrane Holandije navodi da je značajan deo od 700 miliona evra, koliko je izdvojeno od juna 2024. godine, namenjen održavanju i očuvanju ranije isporučenih vojnih sistema.

Ova podrška uključuje rezervne delove, municiju i potrebnu opremu za operativni kontinuitet sistema, kao što su  PVO sistemi Patriot i lovci F-16. Konkretno, Holandija se obavezala da će isporučiti rakete zemlja-vazduh iz svojih zaliha, 450 miliona evra za nabavku municije i 80 miliona evra za ugovore o održavanju i rezervnim delovima.

Holandske vazduhoplovne snage koristile su F-16A/B Block 20 MLU (MidLife Update) varijante, koje su modernizovane između 2003. i 2005. godine sa savremenim borbenim sistemima, navodi Aerotime: MLU varijanta uključuje Head-Up Display za noćne operacije, GPS prijemnik i radar za upravljanje vatrom AN/APG-66 kompanije Westinghouse (sada Northrop Grumman). Ovaj model može da lansira šest AIM-120 AMRAAM raketa vazduh-vazduh sa dometom od 150 kilometara i da ispušta precizno navođene bombe kao što su GBU-24 Paveway III i JDAM.

NATO/USAF/Airman 1st Class Zachary Jakel

Posle 45 godina službe, Kraljevske vazduhoplovne snage Holandije su zvanično povukle svoje F-16 lovce 27. septembra 2024. godine. Njihove misije, od vazdušne odbrane do napada na zemaljske ciljeve, preuzeli su F-35 Lightning II lovci, koji su dostigli punu operativnu sposobnost.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je dobilo prve avione F-16 početkom avgusta 2024. godine, a predsednik Volodimir Zelenski je potvrdio njihovu prvu borbenu upotrebu 27. avgusta 2024. godine. Međutim, tačan broj isporučenih aviona i zemlje iz kojih potiču još uvek nisu poznati.

(Aero.rs)