Grčka domaćin Ramstein Flag 24 : Rafale, F-35, Gripen, F-4 i AWACS NATO na zajedničkoj vežbi na Peloponezu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cilj vežbe je da se ojača sposobnost zemalja NATO za zajedničko izvođenje vojnih dejstava, a piloti uvežbavaju deset osnovnih borbenih misija

Jedna od najvećih vazduhoplovnih vežbi NATO ove godine se održava na teritoriji Grčke. Posade oko 140 avioni i raketnih sistema dvanaest zemalja pakta uvežbava zajednička dejstva na kopnu i moru u sklopu Ramstein Flag 24 vojne vežbe.

U periodu od 30. septembra do 11. oktobra Grčka je domaćin NATO vežbe Ramstein Flag 24. Matična baza vežbe je Andravida na zapadnom delu poluostrva Peloponez odakle poleću i sleću avioni NATO.

Učešće su uzela ratna vazduhoplovstva dvanaest zemalja, prenela je Balkanska bezbednosna mreža. Pored letelica domaćina iz Πολεμική Αεροπορία, odnosno grčkog ratnog vazduhoplovstva, avione su u ovu mediteransku zemlju poslali SAD, Francuska, Velika Britanija, Švedska, Mađarska, Rumunija, Španija, Poljska, Kanada, Portugal i Italija.

Zajednička dejstva uvežbavaju piloti F-16V, JAS 39 Gripen, Eurofighter Typhoon, F-35 i Rafale. U vežbi su do sada učestvovali AWACS E-3A Sentry kao i RQ-4D osmatrački dronovi. Pored modernih aviona poput Rafale i F-35 u sklopu Ramstein Flag 24 leteli su i grčki F-4E Phantom koji su bili najstariji avioni na vežbi.

Osim borbenih vazduhoplova u Ramstein Flag 24 učestvuju i letelice za podršku. To su avion za dopunu goriva u letu Airbus CC-160T RCAF, Embraer EMB-145H HAF zadužen za AWACS misije i britanski RC-135R koji se koristi za elektronsko izviđanje i protivelektronska dejstva.

Vežbom rukovodi Saveznička vazduhoplovna komanda NATO (Allied Air Command) sa sedištem u bazi Ramštajn u Nemačkoj, sa ciljem da se ojača sposobnost zemalja učesnica za zajedničko izvođenje vojnih operacija. Osnovni zadaci vojnih pilota na vežbi su da uvežbaju deset osnovnih borbenih misija koje bi imali u potencijalnom sukobu, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Avioni lete kako iznad kopna tako i iznad Jonskog mora. Jedinice protivvazduhoplovne odbrane takođe su aktivne tokom Ramstein Flag 24. One rade poprinicipu integrisane protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane što podrazumeva uspostavljanje zajedničkog sistema kako bi branili određeno područje od napada vazduhoplova i balističkih raketa.

Turska je otkazala učešće na vežbi zbog višegodišnjeg neslaganja sa granicama Atinskoj područja za letne informacije (Flight Information Region - FIR).

(Aero.rs)