Teheran upozorava Zalivske zemlje: Ako pomognete Izraelu, uslediće naša reakcija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko Izrael krene u napad, očekuje se da će primarno ciljati vojne instalacije u Iranu, ali bi takođe mogao pokušati da onesposobi iranske naftne kapacitete

Foto: Profimedia/Xinhua News/Chen Junqing

Iranski režim upozorio je države u Persijskom zalivu da će se suočiti sa odmazdom ukoliko dozvole Izraelu da koristi njihov vazdušni prostor za napade na Iran.

Ovu vest, kako navodi Simpe Flying, najpre je prenela agencija Rojters, citirajući iranske zvaničnike koji su rekli da bi bilo "neprihvatljivo" da se vazdušni prostor zemalja Persijskog zaliva koristi za napad na Iran od strane Izraela ili njegovih saveznika.

Podsetimo, Iran je 1. oktobra izveo masovni raketni napad na Izrael, tokom kog je ispaljena 181 raketa. Nekoliko projektila prošlo je PVO sistem Izraela i pogodilo nekoliko vojnih baza, iako zvanični Jerusalim tvrdi da "nije pričinjena značajna materijalna šteta", a mediji prenose i fotografije ostataka raketa na kojima su civili:

Foto:Tanjug/AP

Usled rastuće zabrinutosti zbog moguće izraelske odmazde, Iran je upozorio države u Zalivu da će, ukoliko pruže „bilo kakvu pomoć Izraelu“ – kao što je omogućavanje korišćenja njihovog vazdušnog prostora ili vojnih baza kao mesta za pripremu napada – odgovoriti iranske snage.

Tokom iranskog napada u aprilu, borbeni avioni jordanskih oružanih snaga učestvovali su u presretanju nekih raketa, iako su nedavni izraelski napadi na teritoriju Libana narušili odnose između dve zemlje. Druge države u Zalivu, uključujući Bahrein, Kuvajt i Katar, domaćini su vojnih baza koje vodi SAD, ključni izraelski saveznik i potencijalno mesto za pripremu napada na Iran. Ukoliko Izrael krene u napad, očekuje se da će primarno ciljati vojne instalacije u Iranu, ali bi takođe mogao pokušati da onesposobi iranske naftne kapacitete.

Foto: Profimedia/AFP/Menahem Kahana

Iranski ministar spoljnih poslova, Abaz Arakči, otputovao je u Saudijsku Arabiju na razgovore sa zvaničnicima drugih zemalja Zaliva, naglašavajući važnost „regionalnog jedinstva“ protiv Izraela. Teheran je takođe održao razgovore sa zalivskim zvaničnicima na marginama konferencije u Dohi, u Kataru, prošle nedelje, informišući ih da Iran, u najmanju ruku, očekuje da njegovi regionalni susedi ostanu neutralni u bilo kakvom sukobu.

SAD su pojačale svoje vojno prisustvo u regionu u poslednjih par nedelja. To uključuje premeštanje novih udarnih grupa nosača aviona i unapređenje borbenih kapaciteta lovačkih aviona na Bliskom Istoku.

(Aero.rs)