Generalštab Ukrajine: "Uništili smo skladište ruskih dronova kamikaza"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Akciju su izvele jedinice ukrajinske mornarice i pripadnici Službe bezbednosti, a navodno je uništeno nekoliko stotina bespilotnih letelica

Foto: Shutterstock

Ukrajinske oružane snage navodno su uništile skladište ruskih dronova-kamikaza Shahed. Na društvenim mrežama širi se video snimak eksplozije za koju se veruje da nastala upravo u ruskom vojnom postrojenju.

Generalštab Ukrajine objavio je u sredu 9. oktobra da su oružane snage ove zemlje uspele da unište skladište vojnih bespilotnih letelica na teritoriji Ruske Federacije. Reč je o depou u mestu Oktjobarski u Krasnodarskoj Pokrajini na jugu zemlje.

Akciju su navodno izvele jedinice ukrajinske mornarice (Військово-Морських Сил) i pripadnici Službe bezbednosti (Служба безпеки України). U saopštenju Generalštaba piše da je uništeno 400 bespilotnih letelica tipa Shahed - dronova koje ruske snage često koriste u napadima na ciljeve u Ukrajini.

Veruje se da je na skladište dronova dejstvovano R-360 Neptune krstarećim raketama, preneo je Aero Time. Na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se i sekundarna eksplozija što, kako tvrdi ukrajinski Generalštab, potvrđuje da je došlo do velike štete u samom skladištu.

Shahed 131 i 136, odnosno Geran-1 i Geran-2 su dronovi-kamikaze iranskog dizajna koji su postali poznati tokom rata u Ukrajini. Dizajnirala ga je i proizvodi HESA u saradnji sa Shahed Aviation Industries. Dronove odlikuje jednostavna konstrukcija kao i niska cena izrade samih letelica.

(Aero.rs)