Ukrajinska obaveštajna služba tvrdi da je uništila Tu-134 u dubini ruske teritorije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mada GUR tvrdi da je avion uništen, još uvek nije poznato da li je letelica pretrpela totalnu štetu ili je požar ugašen pre destrukcije letelice

Foto: Shutterstock

Glavna obaveštajna uprava Ukrajine tvrdi da je uništila ruski transportni vojni avion u dubini neprijateljske teritorije. Objavljen je i snimak na kojem se vidi kako plamen oko Tupoljev aviona.

Svega nekoliko dana nakon što je objavljeno da su ukrajinski obaveštajci zajedno sa pripadnicima mornarice uništili skladište kamikaza-dronova, pojavila se informacija o destrukciji jednog ruskog aviona. Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine (Головне управління розвідки Міністерства оборони України - GUR) je na YouTube objavila video snimak zapaljenog Tupoljev Tu-134.

U opisu videa GUR navodi da je sabotaža izvedena u noći između 12. i 13. oktobra. Reč je navodno o avionu iz 117. vojno-transportnog puka koji se koristi za prevoz visokih zvaničnika Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Požar je prema informacija koje je objavio GUR podmetnut na aerodromu Orenburg-2.

On se prema podacima Google Maps nalazi više od 1.000 kilometara daleko od međunarodno prizantih granica Ukrajine i oko 100 kilometara od Kazahstana. Mada GUR tvrdi da je avion uništen, još uvek nije poznato da li je letelica pretrpela totalnu štetu ili je požar ugašen pre destrukcije letelice.

Foto: Shutterstock

Model Tu-134 razvijen je tokom šezdesetih godina prošlog veka od strane proslavljenog biroa Tupoljev. Reč je o dvomotornom mlaznom avionu prevashodno namenjenom prevozu putnika ali je tokom godina ušao i u vojnu službu.

Može da preveze do 96 putnika i prevali distancu od 3.000 kilometara.

(Aero.rs)