Ministarstvo odbrane Tajvana: 111 kineskih aviona za jedan dan narušilo zonu PVO

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za samo 24 sata registrovano 153 borbena aviona i 14 brodova koji su učestvovali u vojnoj vežbi

Foto: Shutterstock

Ministarstvo odbrane Tajvana izvestilo je o "naglom porastu vojne aktivnosti Vazduhoplovnih snaga Narodnooslobodilačke vojske Kine (PLAAF)" tokom 24-satnog perioda od 14. oktobra do 15. oktobra 2024. godine.

Ukupno je otkriveno 153 aviona PLAAF-a i 14 brodova Ratne mornarice Narodnooslobodilačke vojske Kine (PLAN) koji su operisali u blizini Tajvana, što je izazvalo zabrinutost zbog eskalacije tenzija u regionu.

Avioni i brodovi Kineske narodno-oslobodilačke armije učestvovali su u ranije najavljenoj vojnoj vežbi oko Tajvanskog moreuza. 

Foto: Shutterstock

Tajvansko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je 111 tih aviona narušilo identifikacionu zonu protivvazduhoplovne odbrane (ADIZ) Tajvana prelaskom srednje linije Tajvanskog moreuza, leteći u zapadnoj, jugozapadnoj i istočnoj ADIZ zoni Tajvana.

Oružane snage Tajvana reagovale su "raspoređivanjem aviona za borbene patrole, mornaričkih brodova i sistema obalne raketne odbrane kako bi nadgledale situaciju i osigurale bezbednost ostrva", izveštava Aerotime.

Foto: Shutterstock

Ministarstvo nacionalne odbrane objavilo je video snimke koje je zabeležio F-16 opremljen SNIPER sistemom, ciljnim sistemom koji se koristi za vazdušni nadzor i borbu, na kojima se vidi kineski lovac J-10 u letu.

Ovaj poslednji porast aktivnosti PLA prati obrazac sve češćih vojnih manevara oko Tajvana, koji Kina smatra delom svoje teritorije.