Poljska ulaže više od 7 milijardi dolara za modernizaciju flote F-16 aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

U sklopu Mid-Life Upgrade programa predviđena je ugradnja novog AESA radara, sistema za elektronsku borbu kao i tehnologije za detekciju raketa

Foto: Tanjug/AP/Lithuanian Ministry of National Defense

Poljsko ratno vazduhoplovstvo namerava da modernizuje svoju flotu F-16 dok čeka na isporuku svih naručenih F-35 Lightning II aviona pete generacije. Varšava će za program osavremenjivanja i unapređenja američkih letelica izdvojiti preko sedam milijardi dolara.

Američka vlada je u sredu 23. oktobra odobrila potencijalnu inostranu vojnu prodaju (eng. Foreign Military Sale)Poljskoj za nadogradnju celokupne flote borbenih aviona F-16 Block 52+ kroz najnoviji program Viper Mid-Life Upgrade - MLU. Reč je o incijativi za modernizaciju 36 F-16C Block 52+ i 12 F-16D Block 52+ iz flote poljskog ratnog vazduhoplovstva (Siły Powietrzne).

Procenjena vrednost posla je 7,3 milijarde dolara i uključuje komplete za nadogradnju, logističku podršku i rezervne delove za avione, prenosi Army Recognition.

Avioni F-16 nakon svih neophodnih radova treba da dobiju poboljšane borbene sposobnosti i da zadrže kompatibilnost sa NATO sistemom. U sklopu Mid-Life Upgrade, odnosno programa unapređenja aviona na polovini njegovog životnog veka, predviđena je ugradnja novog AESA radara, sistema za elektronsku borbu kao i tehnologije za detekciju raketa.

Poljska je takođe zatražila i trenažne rakete AIM-9X Block II, unapređene JHMCS II kacige za pilote, MS-110 osmatračke module i druga sredstva.

Odluka o unapređenju F-16 donesena je usled potrebe da se osigura interoperabilnost sa budućim F-35 koje je Poljska naručila. Bezbednosni izazovi u okruženju ove zemlje takođe iziskuju povećanje borbenih sposobnosti ratnog vazduhoplovstva, piše Army Recognition.

(Aero.rs)

Teme