• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Husari ponovo jašu: Lockheed Martin predstavio prvi F-35 za Poljsku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi Lightning II oznake AZ-01, treba da bude isporučen poljskim snagama u decembru i biće privremeno stacioniran u bazi nacionalne garde Ebing u Arkanzasu

  • 2

Kompanija Lockheed Martin predstavila je prvi F-35 Lightning II avion za ratno vazduhoplovstvo Poljske. Nove višenamenske borbene letelice nosiće ime Husari, u čast poljskih konjanika koji su sve do 18. veka bili najelitnija vojna formacija ove zemlje.

Lockheed Martin je u krugu svog proizvodnog pogona u Fort Vortu juče (28. avgust) predstavio prvi F-35 namenjen oružanim snagama Poljske, odnosno njenom ratnom vazduhoplovstvu (Siły Powietrzne). Na svečanoj ceremoniji bili su prisutni kako predstavnici kompanije tako i zvaničnici poljske vlade.

"Tokom više od 100 godina poljskog ratnog vazduhoplovstva, postojale su mnoge generacije pilota i aviona. Ponosan sam što sam danas deo istorije, predstavljajući F-35 kao sledeću generaciju, koja će štititi i braniti budućnost Poljske dugi niz godina", izjavio je general-major Siły Powietrzne Ireneuš Novak.

Prvi Lightning II oznake AZ-01, treba da bude isporučen poljskim snagama u decembru i biće privremeno stacioniran u bazi nacionalne garde Ebing u Arkanzasu, o kojem je Aero.rs nedavno pisao. Poljski piloti će upravo tu proći obuku za upravljanjem novim tipom aviona.

Poljska i SAD su početkom 2020. godine sklopile ugovor o kupovini 32 F-35A. Prema podacima proizvođača aviona, ove letelice treba da budu stacionirane u dve vazduhoplovne baze - na vojnim aerodromima Svidvin i Lask.

Avioni Lightning II nazvani su Husari u čast konjanika koji su tokom 16, 17. i 18. veka bili jedna od najelitnijih formacija poljske države. Bilu su prepoznatljivi kako po svojoj vojnoj veštini, tako i po pernatim krilima koja su nosili na svojim leđima.

(Aero.rs)

Video: Požari u Nacionalnom parku Sutjeska: AW119 Koala Helikopterskog servisa Republike Srpske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    29. avgust 2024. | 14:23

    Poljska se opasno naoružava i za pet godina biće najveća vojna sila na istoku Evrope.

  • Перагеније

    29. avgust 2024. | 14:33

    Обичан шкарт - сви заборавили извештаје и описе?... А узели велике паре од пореских обвезника!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>