Šta znamo o Izraelskom napadu na Iran: Udar sa 100 aviona bez gubitaka, precizni pogoci strateških lokacija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izraelski vojni radio tvrdi da je napad ozbiljno oštetio iransku sposobnost dalekometne odbrane i da će Iranu biti potrebne dve do tri godine za povratak u prvobitno stanje

Dana 26. oktobra 2024, izraelski borbeni avioni izveli su veliki vazdušni napad na strateške ciljeve širom Irana, sprovodeći jedan od najsloženijih napada te vrste u poslednjih nekoliko godina. Prema izveštajima iz izraelskih izvora, u ovoj operaciji učestvovalo je oko 100 aviona, uključujući modele F-35, F-15 i F-16, kao i tri leteća tankera, AWACS špijunski avion i nekoliko aviona za spasavanje u slučaju eventualnih incidenata. Iako je operacija bila izuzetno rizična, izraelska vojska je izvestila da nisu izgubili nijedan avion, piše SimpleFlying.

Sofisticirani napadi na iranske odbrambene sisteme

Prema informacijama objavljenim od strane izraelskih i međunarodnih medija, napad je imao za cilj precizno onesposobljavanje iranskih sistema za vazdušnu odbranu, kao i pogona za proizvodnju dronova i balističkih projektila. Napad je navodno uspeo da neutrališe iranske S-300 sisteme, ruske proizvodnje, što predstavlja značajan strateški gubitak za Iran. Ova operacija može imati ozbiljne političke posledice, s obzirom na to da su i druge države, poput Indije i Turske, investirale u ruske odbrambene sisteme, što bi moglo izazvati dodatne sumnje u njihovu efikasnost.

U izraelskim medijima se navodi da je ovaj udar izvršen kao odgovor na iranski napad balističkim projektilima od 1. oktobra, u kojem je ispaljeno između 180 i 200 projektila ka izraelskoj teritoriji. Iako su neki projektili dospeli do izraelskih baza, njihova preciznost je bila niska, pa je šteta bila minimalna. Izrael je izjavio da ne želi dalju eskalaciju, ali je naglasio da su mogli naneti daleko veću štetu ukoliko bi to bilo potrebno.

Iranska reakcija i regionalne posledice

Iran je odmah osudio izraelski napad. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana, Esmail Baghaei, izjavio je da će Teheran iskoristiti “sva dostupna sredstva” da odgovori na izraelski napad. Iako nije precizirao kakva će biti priroda odgovora, analitičari smatraju da Iran može posegnuti za daljim raketnim napadima ili drugim oblicima asimetričnog ratovanja.

Prikaz priprema izraelskih pilota – posebna poruka

Izrael je objavio video-snimke svojih pilota koji se pripremaju za poletanje, među kojima su bile i pilotkinje, čime je poslana jasna poruka s obzirom na oštra ograničenja ženskih prava u Iranu. Ovaj gest je imao simboličan značaj i dodatno je naglasio razlike između izraelskog i iranskog društvenog sistema.

Satelitske slike pokazuju precizne udare

Nedavno objavljene satelitske slike otkrile su precizne udare na ključne tačke iranske odbrane, uključujući radarske sisteme i komandne centre. U poređenju sa iranskim projektilima, izraelski napad je bio znatno precizniji, što ukazuje na tehničku prednost izraelske avijacije.

Izraelski vojni radio tvrdi da je napad ozbiljno oštetio iransku sposobnost dalekometne odbrane i da će Iranu biti potrebne dve do tri godine za povratak u prvobitno stanje. Ova situacija može dodatno komplikovati političke odnose na Bliskom istoku i otvoriti pitanja o daljim koracima regionalnih saveznika i rivalskih zemalja.

(Aero.rs)