• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Savršeno prinudno sletanje Delta Air Lines Boeinga 717

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Svi su evakuisani putem tobogana. Koliko ja znam, nema povređenih. Posada i piloti su bili divni!", rekao je jedan od putnika sa tog leta

  • 0
Prinudno sletanje u Šarlotu Foto: Tanjug/AP

Avion američke avio-kompanije Delta Air Lines sa 96 putnika i 5 članova posade uspešno je sleteo uprkos problemima sa stajnim trapom na međunarodni aerodrom Šarlot Daglas u gradu Šarlotu u sredu ujutru, saopštio je prevoznik.

Boeing 717 koji je 28. juna obavljao let DL1092 između Atlante (ATL) i Šarlota (CTL), je sleteo oko 9 sati ujutru bez prednjeg stajnog trapa, odnosno "nosnog točka". Zbog mehaničkog kvara posada nije mogla da spusti stajni trap te je sletanje moralo da se obavi bez njega. Uprkos tome, posada je bezbedno prizemljila avion.

U avionu su bila dva pilota, tri stjuardese i 96 putnika, saopštila je Delta. Među putnicima i posadom srećom nije bilo povređenih.

U međuvremenu, kašnjenja letova su se povećavala tokom dana jer su aerodrom i avio-kompanija radili na uklanjanju aviona sa piste. U 19:10 po lokalnom vremenu, aerodrom je saopštio da je pista ponovo otvorena posle čega se saobraćaj na ovoj vazdušnoj luci normalizovao.

"Mada je ovo retka pojava, letačke posade 'Delte' intenzivno se obučavaju da bezbedno upravljaju [avionom] u mnogim scenarijima", saopšteno je iz avio-kompanije. "Izvinjavamo se našim korisnicima zbog njihovog iskustva."

Šta se dogodilo na letu DL1092?

Aerodromsko osoblje je bilo u kontaktu sa pilotom , koji je prijavio da je otkrio probleme sa stajnim trapom nakon što je prvi put pokušao da sleti. Približavajući se pisti, Boeing 717 se spustio na visinu od oko 300 metara pre nego što je odustao od sletanja, pokazuju podaci o sajta Flightradar24.com.

Putanja leta iznad Šarlota jasno ukazuje na neuspešan pokušaj sletanja Putanja leta iznad Šarlota jasno ukazuje na neuspešan pokušaj sletanja

U tom trenutku, pilot je počeo da kruži i planira sletanje bez stajnog trapa, prema audio zapisu koji je dobio "The Charlotte Observer".

"Sleteće sa podignutim prednjim stajnim trapom", izvestilo je vatrogasno osoblje nakon što je pilot preleteo područje, izveštavajući o kontinuiranom kvaru aviona.

"Bili smo pozadi, pa je to možda bio razlog. Svi su evakuisani putem tobogana. Koliko ja znam, nema povređenih. Posada i piloti su bili divni!", rekao je jedan od putnika.

Jedan od najprometnijih aerodroma u SAD

Aerodrom Šarlot Daglas jedan je od najprometnijih u Sjedinjenim Američkim Državama i tokom prošle godine je opslužio preko 47 miliona putnika. Aerodrom je čvorište za American Airlines ali je značajno i prisustvo drugih prevoznika kao što je Spirit Airlines koji nudi jeftine letove.

Ranije ovog meseca, postavljen je temelj za četvrtu paralelnu pistu, završni deo 10-godišnjeg kapitalnog projekta na aerodromu vrednog 3,1 milijardu dolara.

Nova pista, deo projekta nazvanog "Destination CLT", biće duga tri kilometra i široka 45 metara kako bi se aerodrom prilagodio rastućem saobraćaju. Nakon završetka 2027. godine, dodatna pista će omogućiti povećanje kapaciteta za dolaske i odlaske za 20 do 25 odsto, a radovi na njoj će koštati milijardu dolara.

(Aero.rs/Telegraf Biznis/AŠ)

Video: Od ruskog aviona ostao samo garež i tela 41 osobe, ostaci uklonjeni sa piste

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>