• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Glavni dobavljač Boinga zatvara fabriku zbog štrajka, gigant iz Sijetla u problemu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko štrajk potraje više od nekoliko dana, mogao bi vrlo brzo poremetiti ili čak zaustaviti "Boingovu" proizvodnju aviona.

  • 0
Boeing, Boing, kompanija, avion, logo Tanjug/AP

Spirit AeroSystems, jedan od najznačajnijijh pod-ugovarača Boeinga, prošlog meseca je zatvorila svoju fabriku u Vičiti u Kanzasu, nakon što su radnici koje predstavlja Međunarodno udruženje mašinaca i radnika u vazduhoplovstvu (IAM) glasali za štrajk.

Glavna delatnost Spirit AeroSystemsa je proizvodnja aero-struktura putničkih i vojnih aviona. Frima je jedna od najvažnijih partnera Boeinga koji već godinama snadbeva krucijalnim komponentama za njegove najvažnije modele poput B737 MAX te će se efekti štrajka sigurno osetiti i u Beoingovim fabrikama u sijetlu.

Obustava proizvodnje dolazi nakon što su zaposleni odbili "najbolju i konačnu ponudu" kompanije, a zatim odobrili štrajk, navodi sindikat. Obustava rada počinje u subotu 24. juna.

Međunarodno udruženje mašinaca i radnika u vazduhoplovstvu, predstavlja oko 6.000 zaposlenih u fabrici. Ugovor je odbilo 79 odsto članova, a 85 odsto je glasalo za štrajk, saopštio je sindikat.

"IAM-ovo predano i marljivo članstvo u Spirit AeroSystemsu je funkcionisalo bez problema tokom burnih vremena, uključujući pandemiju u kojoj je sve stalo. Većina naših članova je zaključila da je ponuda kompanije neprihvatljiva" naveo je sindikat

Kao odgovor, Spirit AeroSystems je rekao da zaposleni koje zastupa IAM ne bi trebalo da se javljaju na posao, ali će dobiti platu.

"Razočarani smo što su naši zaposleni, koje zastupa IAM, odbili našu ponudu za četvorogodišnji ugovor i glasali za štrajk. Verujemo da naša fer i konkurentna ponuda prepoznaje doprinose naših zaposlenih i obezbeđuje da uspešno zadovoljimo sve veću potražnju za avionima naših kupaca", navodi se u saopštenju kompanije.

Sindikat je sada u procesu anketiranja svojih članova kako bi se videlo gde su glavne brige i problemi u vezi sa predloženim ugovorom. Ti rezultati se očekuju u narednim danima.

"Nestrpljivi smo da vidimo šta kažu naši članovi i pokušaćemo da rešimo njihove probleme", rekao je Riki Volas, potpredsednik IAM-a.

Veliki problem za Boeing

Kako se radi o ključnom dobavljaču najvećeg proizvođača aviona u SAD, američke vlasti su poslale saveznog posrednika da pomogne u dijalogu između sindikata i kompanije.

Dve strane, koje pregovaraju od maja, prošle nedelje su postigle probni dogovor. Prema rečima sindikata, predloženi dogovor je uključivao povećanje plata za 34 odsto, nastavak zdravstvenog osiguranja, povećanje penzija za 14,7 odsto, povećanje slobodnog vremena i druge pogodnosti. Uprkos tome, članovi sindikata su u sredu odbili ugovor.

Spirit AeroSystems je jedan od najvećih svetskih proizvođača aero-struktura aviona, uključujući trup i komponente krila. Kompanija isporučuje delove za sedam modela Boeinga i četiri Airbus aviona. Firma takođe snadbeva Bombardier, Nortrop, Bell Helicopter, Mitsubishi i Lockheed Martin.

Najpogođeniji štrajkom kompanije će biti upravo Boeing koji od Spirit AeroSystemsa nabavlja trupove za trenutno najprodavaniji model, Boeing 737 MAX. Postrojenje Spirita u Vičiti isporučuje ceo trup Boeinga 737 MAX i prednji deo trupa za sve modele američkog proizvođača kao i mnoge druge strukturne komponente za krila i pilone motora. Ukoliko štrajk potraje više od nekoliko dana, mogao bi vrlo brzo poremetiti ili čak zaustaviti Boeingovu proizvodnju aviona.

(Aero.rs/Telegraf Biznis/AŠ)

Video: Erbas C295 - Novi transportni avion Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>