• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pogrešno skretanje easyJeta u Tuluzu, putnici bili u opasnosti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog pogrešnog skretanja, avionu je bila dostupna manja dužina piste za poletanje te BEA smatra da je let doveden u opasnost

  • 0
easyJet Salinger Igor

Francuska Agencija za istraživanje i analizu bezbednosti civilnog vazduhoplovstva (Bureau d'Enquêtes et d'Analyses pour la sécurité de l'aviation civile - BEA) je otvorila istragu povodom "ozbiljnog incidenta" avion A320 easyJeta

Airbus A320 britanske niskotarifne avio-kompanije je 30. jula skrenuo na pogrešnoj rulnici na aerodromu Tuluz (TLS) pre poletanja za London Getvik (LGW).

Zbog pogrešnog skretanja, avionu je bila dostupna manja dužina piste za poletanje od inicijalno planirane te BEA smatra da je let doveden u opasnost. Prema podacima servisa za praćenje letova FlightRadar24, Airbus je skrenuo na rulnici N4 koja je udaljena 1250 metara od kraja piste.

Uprkos tome avion je uspeo da poleti iz Tuluza i bezbedno stigne u englesku prestonicu. Francuzi su ipak odlučili da otvore istragu i utvrde okolnosti ovog događaja, a o svemu je obavešteno britansko Odeljenje za istraživanje vazdušnih nesreća (AAIB). BEA navodi da je cilj istrage da se "poboljša bezbednost vazdušnog saobraćaja".

Slična situacija se prošle godine dogodila i u "našem dvorištu". Boeing 737 MAX 8 kompanije flydubai je 18. februara 2022. godine poleteo sa beogradskog aerodroma koristeći mnogo manju dužinu piste jer je kao i avion easyJeta skrenuo na pogrešnom izlazu, pisao je tada The Aviation Herald.

Zbog nedovoljnog "zaleta", ono proračuna za poletanje sa pogrešnim parametrom dužine piste na raspolaganju, Boeing u trenutku preleta iznad praga piste bio na visini od svega 30 stopa, odnosno 9 metara. Prema svemu sudeći, piloti FlyDubaija su trebali da izađu sa rulnice E udaljene 1 kilometar od rulnice D koju su oni koristili.

easyJet Salinger Igor

Avion je u tom trenutku bio veoma težak zbog punog rezervoara goriva, putnika i prtljaga, što je sigurno dodatno odmoglo prilikom poletanja sa "skraćene" piste. Nesreća je izbegnuta ali je Direktorat civilnog vazduhoplovstva (DCV) otvorio istragu povodom tog događaja, kao i BEA u slučaju easyJeta.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Challenge Air Boeing 747 Cargo Jumbo jet

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>