• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusi žele svoj Antonov An-124: Najveći transporter na svetu zarobljen u Torontu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko se spor ne reši u roku od šest meseci, prevoznik Volga-Dnjepr i formalno će pokrenuti arbitražu

  • 0
AN1 24 zaplenjen u Kanadi Foto: Shutterstock

Ruska kompanija Volga-Dnjepr (Волга-Днепр) pokrenula je spor za vraćanje letelice Antonov An-124, koju je konfiskovala vlada Kanade.

Teretni avion (registarska oznaka RA-82078) sleteo je 27. februara na Međunarodni aerodrom Toronto Pirson (YYZ), tri dana nakon što je Rusija pokrenula akcije u Ukrajini.

Zbog sankcija uvedenih Rusiji, Antonov An-124 od pomenutog datuma ne može da napusti aerodrom, a navodno će biti predat Ukrajini.

“Zapamtite da smo prevozili 60.900 kilograma testova za kovid-19, koje je naručila vlada Kanade”, podsetili su predstavnici ruskog prevoznika, specijalizovanog za transport teške robe velikih dimenzija.

Volga-Dnjepr je poslao zvaničan dopis u kojem obaveštava Kanadu o postojanju spora.

Uz to, tamošnje vlasti su pozvane da sporazumno reše problem u skladu sa Članom 9. međudržavnog ugovora između Kanade i SSSR-a o podsticanju i recipročnoj zaštiti investicija (potpisan 20. novembra 1989).

Ukoliko se spor ne reši u roku od šest meseci, ruski prevoznik i formalno će pokrenuti arbitražu, istaknuto je.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal objavio je u aprilu da su on i kanadski premijer Džastin Trudo dogovorili predaju letelice, podseća AeroTime.

Strateški transporter An-124 razvilo je sovjetsko preduzeće ANTK Antonov. Po dimenzijama i nosivosti nadmašivao ga je samo An-225, ali je ovaj avion uništen u hangaru krajem februara 2022, tokom sukoba u Ukrajini.

An-124 je prvi put poleteo 1982. godine, a od tada je oborio 21 svetski rekord u raznim disciplinama. Dugačak je 68,96, visok 20,78 metara, uz raspon krila od 73,3 metra.

Vojna verzija letelice može da ponese više od 150 tona tereta i 88 putnika. Koristi četiri turbomlazna motora Lotarev D-18T za maksimalnu brzinu 865 km/h.

Na kraju, podsetimo da je Ukrajina zaplenila i nedavno nacionalizovala ruski transportni avion Antonov AN-140-100, čija je vrednost procenjena na oko 3,7 miliona evra.

Letelica je ranije pripadala sankcionisanoj ruskoj korporaciji Rostec.

(Aero.rs/SK)

Video: Erbas C295 - Novi transportni avion Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>