• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tvrdo sletanje: Boeing 767 udarao o pistu i umalo polomio trup

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon inspekcije letelice, utvrđeno je da je gornji deo trupa pretrpeo veliku štetu

  • 0
United Airlines B767 Shutterstock/Fasttailwind

Američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (National Transportation Safety Board - NTSB) je objavila preliminarni izveštaj povodom incidenta u kojem je Boeing 767 kompanije United Airlines pretrpeo teška oštećenja prilikom sletanja.

Incident se dogodio 29. jula kada je Unitedov B767-300ER ( N641UA) sletao na pistu 26L aerodroma Džordž Buš u Hjustonu (IAH) nakon leta iz Njuarka (EWR). Prizemljenje je tog dana bilo veoma tvrdo, a nakon pregleda aviona je utvrđeno da je zbog siline udarca stajnog trapa na pistu oštećen trup aviona, prenosi Aero Time.

Sam let je prošao rutinski bez zapaženijih događaja ali je posada imala velike probleme priliko sletanja. Prvi oficir koji je tokom sletanja upravljao avionom je ispričao istražiteljima NTSB šta se događalo u kokpitu.

United Airlines B767 Shutterstock/Lukas Wunderlich

On tvrdi da je konfiguracija sletanja (pozicija zakrilaca, pretkrilaca i stajnog trapa) bila u skladu sa procedurama Uniteda kao i da je prvi dodir točkova zadnjeg dela stajnog trapa bio normalan. Međutim, prednji deo stajnog trapa je "nenormalnom silom" udario o pistu 26L iako je pilot pokušao da ga zadrži u vazduhu neko vreme.

Zbog sile udarca od 1,4g prednji deo aviona je odskočio od zemlje. Uprkos naporima pilota da spreči novi udarac prednjeg dela stajnog on je ponovo naglo udario o pistu nakon što se na avionu aktivirao sistem automatskog kočenja. NTSB u svom izveštaju navodi da je sila drugog udarca iznosila 1,6g.

Putnici i posada srećom nisu pretrpeli povrede mada im je verovatno bilo više nego nelagodno prilikom udaraca o pistu ali je avion teže oštećen. Nakon inspekcije letelice, utvrđeno je da je gornji deo trupa pretrpeo veliku štetu.

Avion N641UA se još uvek nalazi u Hjustonu, a prema podacima sajta Airfleets.net avion će biti otpisan.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Challenge Air Boeing 747 Cargo Jumbo jet

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>