• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

EASA upozorava na koroziju stajnog trapa Airbusa A330 i A340: Svi avioni će morati na pregled

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

EASA je sastavila listu od 59 aviona za koje se sumnja da "pate" od ovog problema

  • 0
Airbus A330 Salinger Igor

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (European Union Aviation Safety Agency - EASA) je izdala novu direktivu o plovidbenosti za avione tipa Airbus A330 i A340 zbog potencijalnog kvara glavnog dela stajnog trapa i rizika po sigurnost letenja.

EASA je upozorila na nepravilnosti u izradi glavnog dela stajnog trapa (Main landing gear - MLG) za širokotrupne avione tipa Airbus A330 i A340 zbog kojih bi moglo da dođe do urušavanja MLG, prenosi portal Aero Time.

Problem je primećen na osovinama glavnog stajnog trapa, odnosno na premazu koji se nalazi na delovima gde dolazi do izvlačenja ležaja. EASA navodi da je naneto previše premaza što u određenim okolnostima može dovesti do oštećenja zaštitnog sloja, a posledično i do korozije na stajnom trapu.

Wamos Air Airbus A330 Baptiste Prevost www.jetphotos.com/photographer/127019
Takvo stanje može da degradira materijale na stajnom trapu, dovede do kvara MLG i potencijalno ga uruši prilikom poletanja i sletanja. EASA nalaže inspekciju svih proizvedenih Airbusa A330 - kako u generaciji ceo tako i neo. Kompanije koje koriste model A340-300 će takođe morati da izvrše provere na svojim letelicama.

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja je sastavila listu od 59 aviona za koje se sumnja da "pate" od ovog problema.

Potencijalni kavrovi na stajnom trapu A330 i A340 su samo jedan od problema sa kojima se proizvođači i avio-kompanije suočavaju ove godine. Portal Aero.rs je krajem prošlog meseca pisao o opozivu 1200 Pratt & Whitney motora zbog kojih će stotine aviona biti prizemljeno u trenutku kada avio-industrija doživljava vrtoglavi rast.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Aerodrom Beograd Nikola Tesla 2023: Šta je do sada urađeno

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>