• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Boeing zaostaje za Airbusom, Amerikanci isporučili manje aviona

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uprkos tome što su zabeležili manji broj isporučenih letelica, i Airbus i Boeing su dobili veliki broj novih porudžbina

  • 0
Avion Erbas Airbus A350 1000 Profimedia/AFLO/Tadayuki YOSHIKAWA/Aviation Wire

Američki proizvođač aviona Boeing ponovo je i u avgustu bio u zaostatku sa svojim najvećim i jedinim evropskim konkurentom.

Kompanija iz Sijetla je tokom avgusta isporučila značajno manje aviona nego Airbus čime se razlika između ova dva proizvođača dodatno povećala.

Nakon dobrih rezultata isporuke u junu, brojke oba proizvođača su počele da opadaju u drugoj polovini godine. Airbus je u julu i avgustu svojim kupcima dostavio 65 i 52 letelice respektivno dok je Boeing zabeležio 43 i 35 isporuka.

Oba proizvođača su daleko od rezultata iz šestog meseca kada je iz Airbusovih fabrika izašlo 72 aviona, a iz Boeingovih 60.

Boeing, Boing, kompanija, avion, logo Tanjug/AP
Veliki zaostatak Boeinga se pored već poznatih problema i kontroverzi za 737 MAX porodicom aviona može objasniti i situacijom njegovog ključnog dobavljača Spirit AeroSystemsa.

Ova kompanija je u avgustu otkrila da određeni broj trupova koje isporučuje Boeingu ima fabričku grešku te su na njima neophodne prepravke. Da će ovakav razvoj događaja imati negativne posledice na poslovanje Boeinga bilo je odmah jasno, a finansijski direktor kompanije Brajan Vest je nedavno potvrdio da će ovaj problem usporiti isporuke aviona.

Uprkos tome što su zabeležili manji broj dostavljenih letelica, Airbus i Boeing su dobili veliki broj novih porudžbina.

Evropska fabrika je u avgustu pronašla kupce za 87 A321neo kao i 28 A330neo - aviona koji se do sada veoma slabo prodavao. Od ukupno 87 A321neo, Wizz Air je naručio njih 75.

Air Algerie je takođe potpisao ugovor za dva A350-1000.

Boeing je takođe uspeo da obezbedi dodatne porudžbine tokom avgusta. Amerikanci su potpisali ugovor za 45 aviona, a njihovi kupci su naručili 38 B737 MAX i sedam B787.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Avion vuče surfera na Savi RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>