• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Airbus A321XLR: Put oko sveta za 10 dana

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi let je trajao nešto manje od sedam sati, a pravi izazov je usledio tek uveče

  • 0

Malo koji avion je u svetu vazduhoplovstva izazvao toliku pažnju kao Airbus A321XLR. Ova letelica za koju mnogi smatraju da će uskoro postati alfa i omega dugolinijskog saobraćaja upravo je započela test funkcionalnosti i pouzdanosti (Functional and Reliability Testing) koji bi trebao da utvrdi kako će se avion pokazati u realnim uslovima eksploatacije.

Kako bi dokazao pouzdanost svog novog uskotrupnog aviona, Airbus je odlučio da prototip letelice pošalje na desetodnevni "put oko sveta" tokom kojeg će A321XLR obaviti 15 letova i provesti 100 sati u vazduhu. U ovoj fazi testiranja učestvuje avion sa registracinom oznakom F-WWAB koji će u narednim danima leteti pod različitim okolnostima.

Testiranje pouzdanosti Airbusa A321XLR Foto: FlightRadar24.com

Testiranje je započeto prošlu sredu kada je F-WWAB poleteo iz Tuluza (TLS) zaputivši se na svojevrsnu "mediteransku turu". Avion je na svom putu preleto iznad Španije, Portugala i Italije pre nego što se vratio u Airbusovu fabriku.

Prvi let je trajao nešto ispod sedam sati, a pravi izazov je usledio tek uveče.

F-WWAB je istog dana oko 21:00 ponovo poleteo iz Tuluza ali je umesto ka toplom Mediteranu leteo ka nešto manje prijatnom Severnom ledenom okeanu.

Airbus A321XLR je te noći leteo jedanaest sati čime je simuliran dugolinijski let za koji je avion više nego sposoban.

Četvrtak nije bio ništa lakši jer je F-WWAB obavio let od deset i po sati iznad Francuske, UK, Irske i Španije.

Airbus A321XLR je modifikovana verzija modela A321neo koja može da obavlja znatno duže letova od svoje osnovne varijante. Evropski proizvođač je povećao maksimalnu težinu prilikom poletanja (Maximum Take-Off Weight - MTOW) i ugradio dodatne rezerovare za gorivo kako bi povećao dolet letelice na 8700 kilometara.

Kompanija reklamira A321XLR kao idealan avion za pokretanje "tanjih" dugačkih linija na kojima bi širokotrupne letelice bile prevelike, odnosno primaju previše putnika.

Među avio-kompanijama koje su naručile Airbus A321XLR nalaze se American Airlines, Wizz Air, IndiGo, Icelandair i drugi prevoznici.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Air Serbia Airbus A330

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>