• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turkish Airlines podneo zahtev za letove ka Australiji: Prvi polasci mogući u decembru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turkish Airlines već neko vreme planira da uspostavi saobraćaj ka Australiji koja je do sada bila rupa u njegovoj rasprostranjenoj mreži destinacija

  • 0
Turkish Airlines Boeing 787 Dreamliner Foto: Shutterstock

Turkish Airlines (THY) uskoro namerava da otvori avio saobraćaj ka Australiji, a prošle je od vlasti u ovoj zemlji podnela zahtev za pokretanje redovnog saobraćaja.

Australijska ministarka transporta Ketrin King je za Sky News potvrdila da je Turkish Airlines uputio zahtev za pokretanje linija između Turske i Australije u narednih dvanaest meseci. Kompanija je zainteresovana za povezivanje Sidneja (SYD) i Melburna (MEL), dva najveća aerodroma u Okeaniji, sa čvorištem u Istanbulu (IST).

Turska Avioni Salinger Igor
Turkish Airlines već neko vreme planira da uspostavi saobraćaj ka Australiji koja je zajedno sa Novim Zelandom velika "rupa" u njegovoj rasprostranjenoj mreži destinacija.

Izvršni direktor Turkish Airlinesa Ahmet Bolat je u intervjuu za Executive Traveller poručio da će prevoznik započeti letove ka Australiji u decembru ove godine ali je dodao da će se oni najverovatnije obavljati sa međusletanjem u Singapuru.

Otvaranje non-stop linija moglo bi da se dogodi tek kada kompanija u svojoj floti bude imala Boeinge 777X ili Airbuse A350-1000ULR (Ultra Long Range - ultra dugački dolet), avione koji bi bolje odgovarali ovako dugačkoj ruti.

Prvi letovi za Australiju će se ipak obavljati sa "za broj manjim" Boeinzima 787-9 koji mogu da prevezu 300 putnika.

Frekvencije budućih letova nisu poznate, a ambicije i želje prevoznika svakako ograničava bilateralni sporazum Australije i Turske koji kompaniji dozvoljava svega sedam nedeljnih letova. Ahmet Bolat je poručio da će u početku biti otvorena samo jedna linija ka Okeaniji te da će nakon njenog "sazrevanja" Turkish doći i na drugi aerodrom.

Jedini australijski grad koji ima direktne non-stop linije ka Evropi je Pert čiji je aerodrom povezan sa Londonom (LHR) i Rimom (FCO). Povezanost Australije i Evrope trebala bi značajno da se poveća onoga trenutka kada Qantas otvori dugoočekivane direktne letove iz Sidneja ka Starom kontinentu u sklopu programa Sunrise (svitanje).

(Aero.rs)

Video: Air Serbia JU10 sletanje u Manilu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>