• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sutra poleće nova avio-kompanija u Sloveniji, vlasnik Beograđanin

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fox Aviation ima jednu Cessnu Citation 550, jednu Citation Bravo, dva Citation CJ, kao i turboprop Piper Pa-31 Cheyenne a uskoro nameravaju da nabave i tri Cessne Citation XLS

  • 2
Fox Aviation Fox Aviation

Fox Aviation, nova čarter avio-kompanija sa sedištem u Sloveniji, dobila je juče (sreda 11. oktobar) od nacionalnih vazduhoplovnih vlasti dozvolu za obavljanje saobraćaja (AOC - Air Operator Certificate) i sutra namerava da obavi prvi komercijalni let.

Srđanu Petroviću, rođenom Beograđaninu i većinskom vlasniku Fox Aviation, AOC pod brojem Ai.AOC.18/2023je uručio v.d. direktora Agencije za civilno letalstvo Slovenije Jure Griljc.

Fox Aviation Fox Aviation
Petrović za Aero.rs potvrđuje da Fox Aviation ima ozbiljne planove u avio taxi prevozu: imaju jednu Cessnu Citation 550, jednu Citation Bravo, dva Citation CJ, kao i turboprop Piper Pa-31 Cheyenne a uskoro nameravaju da nabave i tri Cessne Citation XLS koji je postao de facto standarnd za biz jet usluge u regionu - svi manji avioni doživljavaju se relativno malim a svi veće velikim i (još) luksuznijim.

Naredne godine Fox Aviation planira da ima čak deset aviona.

Zanimljivo je da se Piper Cheyenne nalazi na srpskom vazduhoplovnom registru i to sasvim adekvatno registrovan YU-FOX i trenutno je na radovima u servisu I2I u Sloveniji sa kojima Fox Aviation održava "partnerske odnose" i posebno ističe veliki servis te MRO kompanije koji se otvara u Tirani.

Manjinski vlasnik (49%) nove avio-kompanije je Pilot Support LLP, kompanija sa sedištem u čuvenom londonskom kvartu Kovent garden.

Operativu i menadžement avio kompanije čine"nekadašnji piloti i inspektori Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije" a sam Petrović sa ističe da je svoju pilotsku dozvolu stekao u beogradskom Prince Aviation.

(Aero.rs)

Video: MUP Srbije: Novi hangar Helikopterske jedinice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    13. oktobar 2023. | 14:53

    Iznosite pare iz naše Srbije. Ovde ste stekli i znanje i novac, a tamo trošite. Okkkk.

  • Miloš

    15. oktobar 2023. | 14:00

    Petrović? Da nije "slučajno" brat Nikole Petrovića, znate već čijeg kuma

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>