• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Air Serbia prodaje avion na komadiće: Deo ATR-72 možete kupiti od 29.95 evra

Vreme čitanja: oko 2 min.

ATR-72 fabričkog broja 555 proizveden je 1998 godine. Leteo je prvo u Kini a od 2012 se vraća u Evropu kada ga je nabavio norveški Nordic Air Capital koji ga potom iznajmljuje Carpatairpu, Alitaliji i na kraju Jat Airwaysu

  • 1

Air Serbia ATR72 YU-ALT Salinger Igor
Srpska nacionalna avio-kompanija i nemačka firma Aviationtag,  pohvalili su se da, povodom 10 godina od prvog leta Air Serbia pod sadasnjim imenom, na tržište izbacuju limitirane serije privezaka izrađenih od originalnih delova oplate aviona ATR-72 koji je skoro deceniju leteo za za srpski kompaniju na domaćim i regionalnim letovima.

Aviationtag je inače svetski poznata kompanija za izradu privezaka od originalnih delova oplate aviona koji su po zvaršetka svoje upotrebe otpisani i prodati u sekundarne sirovine.

Prilično popularni među vazduhoplovnim profesionalcima i entuzijastima, ovo nisu samo lepo stilizovani privesci za ključeve ili kofer, već i vredan kolekcionarski predmet: cela ideja pravljenja privezaka - i drugih predmeta, ukrasnih ili upotrebnih - od "recikliranih" aviona u osnovi ima očuvanje sećanja na dane upotrebe, ljude koji su pravili i koristili ili jednostavno se prevozili tim avionom; ti delići su su svojevrsna "personifikacija" aviona.

"Zamislite deo pravog aviona u rukama! Sa zadovoljstvom vam najavljujemo da smo u saradnji sa našim partnerom kompanijom Aviationtag napravili ekskluzivnu kolekciju privezaka načinjenih od aviona našeg nekadašnjeg ATR72-212 sa registracijom YU-ALT. Taj avion je prvi put poleteo 1998. godine, za Er Srbiju je leteo u periodu 2013-2022. godine i prevezavši na hiljade putnika postao prava legenda u vazduhu", navodi Air Serbia.

Avio-kompanija navodi da će privesci uskoro biti dostuplni u njihovim poslovnicama, kao i u Premium salonu na beogradskom asrodromu.

Privesci su dospni u tamnio plavoj, sivoj i beloj boji a svaki primerak je nimerisan i ukrašen znakom Air Serbia, natpisom "originalna oplata aviona" i osnovnim podacima o letilici sa koje je materijal skinut.

Na sajtu Aviationtag.com privesci limitirane serije (2500 primeraka) izrađeni od Air Serbia ATR-72 već su u prodaji po cenama od 29.95 do 34.95 Evra. Uz skuplje, po ceni od 39.95 Evra i najskuplje od 47.95 evra već stoji natpis AUSVERKAUFT (prodato) i više ih nije moguće kupiti, iako je zvanična prodaja počeka danas!

Dva ATR-72-500 (odnosno -212) nabavljeni su 2013.godine za tadašnji Jat Airways i to su bili prvi novouvedeni avioni u saobraćaj od početka devedesetih.

ATR-72 fabričkog broja 555 proizveden je 1998 godine. Leteo je prvo u Kini za China Xinjiang Airlines, zatim za China Souther Airlines a od 2012 se vraća u Evropu kada ga je nabavio norveški Nordic Air Capital koji ja je iznajmljivao Carpatairpu, Alitaliji i na kraju Jat Airwaysu.

Rebrendiranjem Jat Airways u Air Serbia, YU-ALP postaje deo regionalne flote srpske nacionalne avio kompanije u kojoj leti do 2022.

Poslednji let obavio je februara 2022. od Beograda do Sondergorga u Danskoj, kada je vraćen po isteku dugoročnog najma.

(Aero.rs)

Video: ATR72-600 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sveskolistac

    23. oktobar 2023. | 20:14

    Ne znam da li je originalna ideja ali je dobra. Samo malo smanjite cenu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>