• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jeo pečurke, pa pokušao da sruši putnički avion: Pilot uhapšen i odmah otpušten

Vreme čitanja: oko 2 min.

U toku leta je još jednom navodno pokušao da sruši avion otvaranjem vrata za evakuaciju u slučaju nužde

  • 0

Alaska Airlines Embraer Shutterstock
Pilot avio-kompanije Alaska Airlines Josip David Emerson uhapšen je nakon što je pokušao da sruši putnički avion sa više od 80 putnika. Istragom je utvrđeno da je bio pod dejstvom opojnih pečurki.

Četrdesetčetvorogodišnji pilot Alaska Airlinesa van dužnosti ukrcao se u ponedeljak na let AS2059 između Sijetla (PAE) i San Franciska (SFO).

Kapetan leta dozvolio je kolegi da se ukrca u Embraer E175 i putovanje ka Kaliforniji obavi u pilotskoj kabini sa letačkom posadom.

Nakon poletanja trojica pilota su započela razgovor ali je u jednom trenutku Emerson rekao "ja nisam u redu", prenosi Aero Time.

On je pokušao da zgrabi ručicu za gašenje požara u motoru koja, kada se aktivira, zaustavlja dotok goriva u pogonske jedinice nakon čega motori postaju neoperativni.

Letačka posada je srećom uspela da savlada pomahnitalog kolegu i izbacila ga iz kokpita. On je u toku leta navodno još jednom pokušao da sruši avion otvaranjem vrata za evakuaciju u slučaju nužde ali mu to nije pošlo za rukom.

Posada je odlučila da preusmeri avion u Portland (PDX). Policija je odmah nakon dolaska letelice na gejt ušla u avion i uhapsila Josipa Emersona. On se u utorak 24. oktobra pojavio na saslušanju na sudu u Oregonu gde se suočava sa 167 nefederalnih optužbi, uključujući 83 tačke za pokušaj ubistva.

Emerson je tokom razgovora sa policijom priznao da je pre leta koristio psihodelične pečurke zbog depresije od koje navodno pati, prenosi Associated Press. Konzumiranje psihodeličnih pečurki u medicinske svrhe je dozvoljeno u saveznoj državi Oregon.

Pilot je policiji takođe rekao da nije spavao 40 sati pre leta.

U istragu povodom ovog incideta uključio se i FBI.

Alaska Airlines Embraer Shutterstock
Alaska Airlines je potvrdila da je Emerson izbačen iz službe i da je oslobođen svih dužnosti.

Josip David Emerson je 2001. godine postao prvi oficir u kompaniji Horizon, podružnici Alaska Airlinesa. Jedanaest godina kasnije on napušta Horizon i pridružuje se prevozniku Virgin America.

Nakon što je Alaska Airlines kupila Virgin Americu u 2016. godini, Emerson se vraća kod starog poslodavca i već 2019. godine postaje kapetan, piše Aero Time.

„Tokom svoje karijere, Emerson je obavio obavezne medicinske preglede FAA u skladu sa regulatornim zahtevima i ni u jednom trenutku njegovi sertifikati nisu odbijeni, suspendovani ili opozvani,“ navodi Alaska Airlines u svom saopštenju.

(Aero.rs)

Video: Napadač ubio najmanje 22 osobe, u toku potera za ubicom, snimci sa lica mesta: Masakr u Americi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>