• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Deset godina od prvog leta Air Serbia: Revija uniformi i Airbus torta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čini se da Air Serbia dobro stari - kao vino, kaže generalni direktor srpske nacionalne avio-kompanije Jirži Marek.

  • 0

Deset godina od prvog leta pod sadašnjim imenom srpske nacionalne avio-kompanije Air Serbia svečano je obeleženo u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu u četvrtak 26. oktobra.

Na ovaj dan 2013. godine sa beogradskog aerodroma poleteo je prvi avion u novim bojama nacionalnog avio prevoznika, Airbus A319 YU-APC nazvan Novak Đoković na letu JU800 ka Abu Dabiju.

er srbija, siniša mali FOTO/Tanjug- Vladimir Šporčić
Generalni direktor Air Serbia Jirži Marek podelio je svoj utisak "da je neverovatno kako vreme" leti i da mu deluje kao da je "impresivna avantura na koju se Er Srbija otisnula koliko juče".

"Čini se da Er Srbija dobro stari - kao vino. Baš kao i svi mi sa njom. Izborili smo se sa brojnim izazovima do sada, među kojima je jedan od najvećih bila pandemija", istakao je Marek.

Prema njegovim rečima, naročitu zahvalnost duguje svim zaposlenima u kompaniji, bez kojih Air Serbia ne bi bila tu gde je danas.

er srbija, siniša mali FOTO/Tanjug- Vladimir Šporčić
Period od pre deset godina pisetio se i Siniša Mali, srpski ministar finansija i nekadašnji predsednik nadzornog odbora avio kompanije.

"Sećamo se, kao juče da je bilo, 2013. godine kad je predsednik Vučić zamolio šeika iz Emirata da nam pomogne u restrukturiranju tadašnjeg JAT-a. A tadašnji JAT, dame i gospodo, imao je preko 400 miliona dolara obaveza duga. Imao je, ako se ne varam, 11 aviona i nije imao budućnost. To je bila slika i prilika Srbije, tada 2012-2013. godine, Srbije koju smo nasledili", rekao je Mali.

Kako je naveo, "nakon teških pregovora, uz pomoć Etihada, strateškog partnera, preokrenuta je situacija i stvorena Air Serbia, pa se od kompanije Jat Airways, koja je bila na ivici bankrota, napravila najbrže rastuća i najveća regionalna nacionalna aviokompanija".

"To je bila prosto neverovatna šansa i san, koji smo mislili da nikada nećemo sanjati i uspeli smo u tome. I to je zasluga svih zaposlenih, rukovodstva i svih građana Srbije. I zato je ono što je prošla Air Serbia proteklih deset godina - slika je i prilika uspeha i napretka naše zemlje", kaže je Mali.

Air Serbia A320 Salinger Igor
Povodom deset godina od prvog leta, predstavljene su i nove uniforme koje su od ponoći u četvrtak nose članovi kabinske i letačke posade, zaposleni u zemaljskim službama kompanije, Premijum salonu, kao i agenti prodaje u poslovnicama avio-kompaniji, o čemu je Aero.rs pisao

Za mnoge vizuelno najatraktivniji deo večeri bila je svojevrsna revija uniformi kabinskog i letačkog osoblja jugoslovenske i srpske nacionalne avio komepanije kroz istoriju, odnosno uniformi JAT-a, Jat Airwaysa, današnje - ali i sutrašnje - Air Serbia.

(Tanjug/Aero.rs/SI)

Video: Air Serbia Airbus A330

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>