• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU želi da ukine naplatu za ručni prtljag, Ryanair se protivi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Irska niskotarifna avio-kompanija Ryanair pobunila se protiv namere Evropske unije da reši pitanje doplate ručnog prtljaga

  • 0
putovanje, kofer, odmor Foto: Freepik

Da li ste nekada bili u situaciji da vas zemaljska stjuardesa, prilikom čekiranja i kontrole prtljaga na aerodromu obavesti kako ćete  - često i papreno - morati da platite ili bar doplatite za prenos ručnog prtljaga?

Šanse da morate da doplatite svaki gram vašeg prtljaga kao da je od zlata, povećavaju se ako morate da presednete i promenite prevoznika.

Upravo tome Evropska unija želi da stane na kraj. Zbog toga je Evropski parlament nedavno saopštio da "zakonodavstvo EU o pravima putnika u vazdušnom saobraćaju treba da se revidira, kako bi se osiguralo rešenje”.

Time bi se obezbedilo da putnici koji lete različitim avio-kompanijama ili moraju da promene svoje letove - ne naiđu na zbunjujuća praksu u vezi sa naknadama za ručni prtljag.

Rešenje koje predlaže briselska administracija je jednostavno: novom rezolucijom se predviđa ukidanje doplate i precizno definisanje dimenzije i težine prtljaga!

RYANAIR BOEING Foto: Shutterstock
Ovoj ideji se usprotivila irska nisko-tarifna avio-kompanija Ryan Air, koja ručni prtljag naplacuje - za drugu torbu ili torbu veću od propisanih dimenzija - u zavisnosti od leta, perioda putovanja, kada se i na koji nacin prijavljuje, od šest do 38 funti.

Evropski parlament je u predlogu rezolucije pozvao avio prevoznike da pruže jasne informacije o dodatnim naknadama stavljajući pod lupu i naknadu za izbor sedišta,

"Usklađivanje zahteva na nivou EU o veličini, težini i vrsti ručnog i čekiranog prtljaga za sve avio-kompanije koje posluju u EU poboljšalo bi transparentnost i zaštitu potrošača za sve koju putuju", navodi se u rezoluciji.

Pitanje dodatnih naknada za ručni prtljag je bio i predmet presude Evropskog suda pravde pre devet godina: ovaj sud je 2014. utvrdio da ručni prtljag kao najbitnija stavka za putnike ne bi trebalo dodatno plaćati, pod uslovom da je prtljag “razumnih ograničenja težine i veličine u skladu sa relevantnim propisima”.

(Aero.rs/AB)

Video: Snimak tera suze na oči: Pogledajte kako Prija peva sinu u oči, dok on šalje poljupce

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>