• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Majstore, vrata: Boing 737 morao da se vrati na aerodrom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avion se vratio bezbedno na pistu aerodroma u Belfastu, a portparol kompanije izjavio je da je u pitanju “manje tehničko pitanje"

  • 2
RYANAIR BOEING 737 Shutterstock

Avion kompanije Ryanair na letu RK 178 morao je da se vrati na međunarodni aerodrom Belfast (BFS) samo sat nakon što je poleteo ka škotskom aerodromu Edinburg (EDI), zato što je otkriveno - ili su bar tako pokazali indikatori u avionu - da su vrata aviona ostala otvorena!

Incident koji su priznali i predstavnici Ryanaira je zabeležen 17. oktobra, kada se ubrzo nakon poletanja Boeinga B737-800 u kabini pilota uključila signalizacija da jedna od vrata na avionu nisu dobro zatvorena.

Putnici u ovom avionu su po sletanju rekli britanskim medijima da je posada više puta proveravala vrata aviona, dok su stjuardese "bile potresene u suzama".

Avion se vratio bezbedno na pistu aerodroma u Belfastu, a portparol kompanije opisao je za britanski list Independent da je u pitanju “manje tehničko pitanje”:

Avion se prizemljio normalno, kako bi se minimiziralo uznemirenje putnika. Drugi avion je brzo organizovan i on je odleteo ka aerodromu Edinburg posle samo tri sata”, naveo je predstavnik press-službe Ryanair-a i izvinio se “svim pogođenim putnicima za sve neprijatnosti koje su nastale.”

Ovo je, inače, drugi problem sa vratima ili bar vezan za njih, koji je zabeležen u ovoj kompaniji tokom 2023. godine. Pre toga, u julu, na liniji Zadar - London jedan putnik pokušao je da otvori vrata aviona dok je bio u letu ka britanskoj prestonici.

Prema izjavama očevidaca, jedan putnik koji se vraćao sa lokalnog muzičkog festivala u London, pokušao je, pod uticajem opijata, da otvori vrata vazduhoplova, ali su ga dva putnika fizički savladala.

RYANAIR BOEING Shutterstock
Inače, treba imati na umu da su po samom dizajnu vrata na putničkim avionima napravljena tako da ih nije moguće skoro nikako otvoriti tokom leta zbog razlike u spoljnom i unutrašnjem pritisku, čak ni primenom sile, kada je avion na dovoljnoj visini.

Ipak, indikacija nepravilno zatvorenih vrata smatra se ozbiljnim ugrožavanjem bezbednosti i nalaže prekidanje leta, odnsno sletanje na najbliži odgovarajući aerodrom.

(Aero.rs/AB)

Video: Prija na binu izvela i sina Aleksandra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>