• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion "tresnuo" o pistu pa ponovo poleteo: Neuspeo pokušaj sletanja po jakom vetru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uprkos nepovoljnim uslovima, posada aviona pokušala je da sleti na pistu 12 valensijskog aerodroma

  • 0
Avion ATR Royal Air Maroc Express Foto: Shutterstock

Vazduhoplovni entuzijasti - spoteri - pored valensijskog aerodroma nedavno su zabeležili zanimljiv pokušaj sletanja ATR 72 avio-kompanije Royal Air Maroc Express koji je "skakutao" po pisti usled jakih vetrova. Posada regionalne letelice odlučila je da od sletanja odustane i da svoju sreću ponovo oproba u obližnjem Alikanteu.

U subotu 4. novembra ATR 72 registracije CN-COE leteo je na liniji između Kazablanke (CMN) i Valensije (VLC) ali se neposredno pre prizemljenja u španski grad našao na jakom udaru vetra.

Uprkos nepovoljnim uslovima, posada aviona pokušala je da sleti na pistu 12 valensijskog aerodroma ali je ATR 72 već pri prvom dodiru sa uzletno-sletnom stazom odskočio. Na video snimku objavljenom na X nalogu (nekadašnji Twitter) UHN Plus vidi se da su piloti pokušali još jednom da slete na aerodrom, ali ponovo bez uspeha.

Avion je nakon toga ponovo uzleteo (tzv. go around), a posada je od kontrole letenja zatražila da sleti u verovatno manje vetrovitom Alikanteu. Skoro četrdeset minuta nakon odlaska iz Valensije, avion je uspeo bezbedno da sleti u Alikante (ALC).

Podaci servisa za praćenje letova FlightRadar24 pokazuju da se CN-COE već iste večeri vratio u Kazablanku što može značiti da uprkos "dramatičnom" poskakivanju u Valensiji avion nije pretrpeo oštećenja.

Ipak, ne prođu sva "tvrda" sletanja bez posledica. Portal Aero.rs nedavno je pisao o Boeingu 767 koji je nakon udarca o pistu aerodroma Hjuston teško oštetio trup.

ATR 72-600 najmodernija je verzija uspešne serije regionalnih aviona ATR 72 koja se uz određene izmene proizvodi od 1989. godine.

Avion CN-COE proizveden je 2011. godine kada je i isporučen avio-kompaniji Royal Air Maroc Express, ukazuju podaci sajta Planespotters.net. On može da preveze 70 putnika na razdaljini od 1.370 kilometara.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Zapevala "Slatka mala" u klubu nastao haos: JK objavila Prijin snimak na kojem peva njene hitove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>