• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dubai Airshow 2023: Prvog dana ugovoreni poslovi vredni više od 100 milijardi dolara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanija Emirates od Boeinga poručila avione vredne 52 milijarde dolara, dok je kompanija Fly Dubai za nove vazduhoplove odvojila 11 milijardi dolara

  • 0
FlyDubai B787 Boeing/FlyDubai

Već prvog dana Dubai Air Show je postavio novi rekord. Na jednom od najvećih sajmova vazduhoplovne industrije u svetu za samo osam sati poručeno je više od 300 aviona, javljaju svetski mediji.

Borba za prevlast na tržištu između dva najveća proizvođača putničkih aviona na svetu - Airbusa i Boeinga, još jednom je privukao pažnju novinara i posetilaca.

I dok je na Salonu avijacije u Parizu tokom juna ove godine "pobedu" odneo Airbus sa 500 letelica koje je poručila kompanija indijska Indigo, pobedu u prvom danu sajma u Dubaiju odneo je Boeing sa 271 vazduhoplovom koje je poručilo šest svetskih kompanija.

Dubai Air Show Emirates Emirates Airlines

Ubedljivo najveću porudžbinu uknjižila je kompanija Emirates, koja je od američkog proizvođača poručila 90 aviona Boeing 777X (od toga 55 aviona 777-9 i 35 aviona 777-8) i pet dodatnih aviona Boeing 787.

Čitav ugovor težak je oko 52 milijarde dolara, a prve letelice biće isporučene 2025. godine.

FlyDubai B787 Boeing/FlyDubai
Druga emiratska avio-kompanija Fly Dubai poručila je 30 letelica tipa Boeing 787 Dreamliner i za to izdvojila 11 milijardi dolara, što će biti prvi širokotrupni i dugolinijski avioni u floti.

Iz samog izbora aviona - koji ima dolet i preko 14.000 km - mogu se nasluti namere daljeg razvoja ove avio kompanije.

Tursko-nemačka low-cost kompanija SunExpress poručila je 45 uskotrupnih aviona Boeing 737Max koji treba da budu isporučeni između 2029 i 2035. Avio prevoznik sa sedištem u Antaliji ostavio je mogućnost poručivanja još 45 vazduhoplova ovog tipa.

S druge strane, naveliko se špekuliše da će "narudžbina veka" Turkish Airlinesa uključivati čak do 350 Airbus aviona.

Air Baltic Foto: Wikimedia/Olivier CABARET
Evropski konzorcijum pohvalio se sa 30 prodatih vazduhoplova Airbus A220-300 Air Balticu koji je tako postao najveći korisnik najmanjeg Airbus aviona.

Dogovor oko moguće porudžbine aviona A350 od strane kompanije Emirates ostao je na "čekanju", izveštava specijalizovani portal Business Traveler USA.

(Aero.rs/AB)

Video: Dan zastave Republike Srbije: Helikopterska Jedinica MUP-a pozdravlja Beogradjane

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>