• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dubai Airshow 2023: Afričke milijarde za nove avione

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ethiopian Airlines, Egyptair i Royal Air Maroc su do sada sa proizvođačima aviona i lizing kućama dogovorile isporuke desetine novih aviona

  • 0
Ethiopian Boeing 787 Boeing

Tri avio-kompanije sa afričkog kontinenta su u prva dva dana vazduhoplovnog sajma Dubai Airshow 2023 potpisale ugovore za desetine novih letelica. Ethiopian Airlines, Egyptair i Royal Air Maroc su do sada sa proizvođačima aviona i lizing kućama dogovorile isporuke novih širokotrupnih i uskotrupnih vazduhoplova.

Egyptair: malo Airbus, malo Boeing

Egipatska nacionalna avio-kompanija je tokom prvog dana sajma, sa lizing kućom Air Lease Corporation (ALC) potpisala ugovor o nabavci novih Boeinga 737 MAX. Egyptairu će tokom 2025. i 2026. godine biti dostavljeno 18 Boeinga 737 MAX u verziji -8, prenosi Aero Time.

Egypt Air Airbus Airbus
Izvršni direktor avio-kompanije Jehija Zakaria poručio je da Egyptair želi da ima 125 aviona u svojoj floti do 2028. godine.

Da afrički prevoznik planira ozbiljno da se bavi pitanjem flote pokazao je i drugog dana sajma. Egyptair je sa Airbusom u utorak 14. novembra dogovorio kupovinu deset A350-900 uz pomoć kojih će proširiti i modernizovati širokotrupnu flotu. Prvi primerci bi prema obećanjima Airbusa trebali da budu isporučeni 2025. godine.

Ethiopian Airlines u šopingu za uskotrupnim i širokotrupnim letelicama

Ethiopian Airlines još jedan je avio-prevoznik koji je u Dubaiju kupio nove letelice. Nacionalna avio-kompanija Etiopije je od američkog prozvođača aviona pazario jedanaest Boeinga 787 kao i 20 B737 MAX vazduhoplova.

Afrički prevoznik dogovorio je opcije za još 15 Dreamlinera kao i 20 Boeinga 737 MAX.

Ethiopian Boeing 737 Boeing
Uprkos padu Boeinga 737 MAX Ethiopian Airlinesa 2019. godine, čini se da avio-kompanija ponovo ima poverenja u američki avion koji je u međuvremenu pretrpeo modifikacije na problematičnom MCAS softveru i ponovo dobio sertifikat.

Direktor avio-kompanije Mesfin Tase istakao je da će avioni stići u flotu Ethiopian Airlinesa u periodu između 2026. i 2030. godine, preneo je Aero Time. Prema njegovim rečima, etiopski prevoznik trebao bi u narednim mesecima da potpiše ugovor o kupovini dodatne količine aviona.

Royal Air Maroc Boeing 787 Boeing

Royal Air Maroc kupio Dreamlinere

Iz Dubaija "punih torbi" vraća se i rukovodstvo Royal Air Maroca koje je još tokom prvog dana sajma zaključilo ugovor o kupovini dva Boeinga B787-9. Mada ova vest svakako nije odjeknula glasno poput one o šopingu Emiratesa, ona svakako jeste značajna za avio-kompaniju koja u svojoj floti ima tek devet Dreamlinera.

Boeing 787 do sada je bio jedan od najpopularnijih proizvoda na ovogodišnjem sajmu vazduhoplovstva u Dubaiju. Radi se o širokotrupnoj letelici koja u zavisnosti od varijante može da preveze između 248 i 336 putnika, a maksimalni dolet aviona je 14.010 kilometara.

(Aero.rs)

Video: British Airways u Beogradu posle trinaest godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>