• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rosavijacija pozvala Aeroflot i Auroru "da razmotre" letove za Severnu Koreju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aeroflot u ovom trenutku bez komentara, dok je kompanija Aurora izjavila načelnu spremnost da uspostavi svakodnevnu liniju između Vladivostoka i Pjongjanga

  • 0
er korjo, severna koreja, let Tanjug/AP

Delegacija Federalne agencije za vazdušni saobraćaj Ruske Federacije (Росавиация / Rosavijacija) posetila je prošle nedelje prestonicu Severne Koreje, Pjongjang.

Glavna tema posete bilo je moguće proširenje vazdušnog saobraćaja između zemalja i organizacija letova iz Moskve i Vladivostoka do glavnog grada Demokratske Narodne Republike Koreje.

Rosaviacija je već pozvala - a kad vrhovno vazduhoplovno telo "pozove" onda je to više nego jasan signal da nešto treba realizovati - dva ruska avioprevoznika, Aeroflot i Auroru, da procene njihovu spremnost za takve letove, piše list Komersant, a prenosi sajt Russia Postsen.

Aeroflot, Rosavijacija i Ministarstvo saobraćaja nisu do sada komentarisali ovu informaciju. Prvi čovek Aurore, Konstantin Suhorebrik rekao je medijima da je taj avio prevoznik potvrdio Rosavijaciji „tehničku izvodljivost pokretanja letova iz Vladivostoka“.

Aeroflot Airbus A330 Salinger Igor
Ruski turoperatori još nisu primili zahteve za vraćanje turista u Severnu Koreju i ne očekuju da će ova destinacija postati popularna u skorije vreme.

"U novoj spoljnopolitičkoj realnosti, Rusija formira nova partnerstva, čiji razvoj nije baš udoban bez direktnih letova iz Moskve. Glavni interesi takvih letova — iz poslovnih i političkih krugova — leže u Moskvi“, objasnio je Oleg Pantelejev, šef analitičkog portala AviaPort.

On je precizirao da ruske avio-kompanije nemaju uskotrupne dugolinijske avione koji bi mogli da obavljaju stalne letove između prestonica dve zemlje, a širokotrupni avioni "neće moći da obezbede adekvatno opterećenje za saobraćaj visoke frekvencije", pa se u ovom trenutku vodi načelna diskusija o pokretanju svakodnevnih letova iz Vladivostoka.

Komersant podseća da je vazdušni saobraćaj između Ruske Federacije i DNRK obnovljen krajem avgusta.

Aeroflot Salinger Igor
Trenutno, severnokorejska avio-kompanija Air Korio obavlja letove za Vladivostok dva puta nedeljno, a putnike uglavnom čine građevinski radnici koji putuju iz Severne Koreje u Rusku Federaciju i poslovni ljudi.

Ova kompanija koristi veoma šarenoliku flotu aviona sovjetske i ruske proizvodnje, od onih modernih do nekih koji se više nigde u svetu ne koriste zbog zastarelosti.

Tipovi aviona u floti, prema dostupnim informacijama, uključuju An-148, An-24, Il-18, a za duge letove - Il-62, Il-76, Tu-134, Tu-154, Tu-204 kao i nameske transportne avione.

Prema navodima Al Džazire od 22. avgusta ove godine, Severna Koreja je izvela svoj prvi komercijalni let u inostranstvo na liniji Pjongjang - Peking nakon trogodišnje stroge izolacije zbog pandemije COVID-19.

(Telegraf/AB)

Video: St Martin - Princess Juliana Airport: Prelepa Marija "hvata" avione

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>