• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Air Serbia iznajmila još četiri aviona: Dva Airbusa iz Litvanije već stigla, na leto još dva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na letovima koje obavlja litvanski avio-prevoznik Air Serbia će pružati i uslugu biznis klase

  • 0
Air Serbia A320 Salinger Igor

Air Serbia i litvanski GetJet Airlines potpisali su ugovor o iznajmljivaju aviona Airbus A320 koji će u tzv. wet lease aranžmanu obezbediti srpskom nacionalnon avio-prevozniku dodatne četiri letilice ovog tipa tokom letnje, odnosno dva tokom zimske sezone.

Dva Aibusa A320, registrovani LY-MAL (star 17 godina, fabricki broj 3068) i LY-WIL (star 16.5 godina, fabrički broj 3138), od kraja oktobra već lete iz Beograda na letovima Air Serbia, a još dva aviona će se pridružiti tokom letnje sezone 2024.

Podaci sa servisa za praćenje letova Flightradar24 pokazuju da je A320 LY-MAL prvi let za Air Serbia obavio 23. oktobra na liniji za Podgoricu (JU170) a pre toga je saobraćao za Braathens International Airways i Vueling.

Air Serbia A320 Salinger Igor
Avion LY-WIL leti za srpsku nacionalnu avio-kompaniju od  26. septembra a pre toga prevozio je putnike Jettime i takođe španskog niskotarifnog prevoznika Vueling

Tokom zimske sezone 2024/25, Air Serbia imaće na raspolaganju ponovo dva GetJetova A320

Za razliku od većine drugih wet lease (ACMI - avion, posada, održavanje i osiguranje) aranžmana, na letovima koje za nju obavlja litvanski avio-prevoznik Air Serbia će pružati i uslugu biznis klase, primećuje referentni portal Ex-Yu Aviation.

"Kontinuiranim širenjem naše flote, kako avionima u našoj boji, tako i avionima ACMI partnera, približavamo se opsluživanju četiri miliona putnika u 2023. godini, što će biti značajno i značajno dostignuće za srpsku nacionalnu avio-kompaniju", smatra direktor za komercijalu i strategiju Air Serbia Boško Rupić.

Na sporazum sa Air Serbia ponosna je i generalna direktorka GetJet Airlinesa, Ruta Kulvinskaite.

"Sa ponosom najavljujemo naše novo dugoročno partnerstvo sa avio-prevoznikom Srbije. Verujemo da će dodatni kapaciteti i naša puna podrška doprineti razvojnim ciljevima Air Serbia i putnicima iz Srbije približiti najpopularnije evropske destinacije. Protekle godine su dokazale koliko su ACMI operacije važne u podršci avio-kompanijama tokom porasta potražnje i drago nam je što smo zaslužili poverenje velikih prevoznika širom Evrope i šire", kaže Kulvinskaite, prenosi ovaj portal.

"Nema tajne da je sezonalnost, posebno tokom zimskih meseci, konstantno postavljala ogromne izazove za ACMI pružaoce usluga, pa ni GetJet Airlines nije izuzetak. Faktori poput sezonskih prilagođavanja linija i smanjenog broja putnika vraćaju se svake sezone i sa njima se mora boriti", kaže za Aero.rs Kristina Andruškiene, podpredsednik Getjet Airlines.

"Ove godine sa ponosom mogu da objavim da je Getjet Airlines dovoljno sazreo da probije led - naša zimska sezona je sada skoro u potpunosti popunjena", kaže ona.

"Tokom prošle godine, potražnja za ACMI uslugama je porasla na rekordne visine. Naš tim je brzo reagovao, pružajući usluge koje postavljaju nova merila. Naša najnovija strateška saradnja sa Air Serbia je odraz naše posvećenosti pružanju usluga vrhunskog kvaliteta uz fleksibilnost", smatra Andruškiene.

GetJet Airlines pruža čarter i ACMI usluge od 2016. Njegova flota se sastoji od aviona A320, A321 i Boeing 737. Leti za potrebe više avio-kompanija, uključujući Wizz Air, Finnair, Transavia, Icelandair, TUI Airways, Vueling i drugih.

(Aero.rs)

Video: Routes World 2023: Fokus na azijskom tržištu i održivosti avio-saobraćaja, Air Serbia ima potencijal

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>