• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lansiraće hipersonični raketoplan: Stratolaunch kupio Brensonov Cosmic Girl Boeing 747

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naziv Cosmic Girl je ime pesme engleskog fank-esid džez benda Jamiroquai koji je ovaj avion dobio mnogo pre nego što je prenamenjen da lansira letilice u orbitu

  • 0

Šest meseci trajale su pripreme da Boeing B747-400 dosadašnjeg naziva Cosmic Girl (registracijske oznake N744VG, serijskog broja 32745) koji je nekada prevozio putnike u sastavu flote avio-kompanije Virgin Atlantic Ričarda Brensona promeni boje i sleti u bazu novog vlasnika Stratolaunch u pustinji Mohave u Kaliforniji.

Stratolaunch se pohvalio novopridošlim avionom i objavio da će biti nazvan Spirit of Mojave (Duh Mohave) kao "odavanje počasti strasti vazduhoplovne zajednice Mojave koja je napravila i testirala neke od najjedinstvenijih letelica na svetu".

Stratolaunch je kompanija koja se bavi razvojem i testiranjem letilica a osnovana je 2011 od Pola Alena, suosnivača Microsofta i Burta Rutana poznatom po experimentalnim vazduhoplovima.

Osnovna misija Stratolauncha bila je razvoj sistema za svemirski transport za višekratnu upotrebu koji bi se sastojao od aviona-nosača i svemirske letilice. Stratolaunch za lansiranje u orbitu koristi avion-nosač Scaled Composites Roc, ogromni dvotrupi šestomotorni avion sa rasponom krila od 117 metara - najvećim ikada napravljenim

Nekadašnji Cosmic Girl, koji je proveo više od dve decenije pod različitim Virgin brendovima, namenjen je upravo za ulogu aviona-nosača koji treba da podigne do određene visine ekspreimentalni hipersonični vazduhoplov Talon-A na raketni pogon.

Prethodno je Boeing 747 u leteo određeno vreme u drugoj Brensonovoj kompaniji Virgin Orbit, gde je zadržao prepoznatljive crvene boje i naziv Cosmic Girl i imao istu ulogu - lansiranje na visini orbitalnih letilica.

Virgin Orbit je razvio raketu LauncherOne koja je mogla da ponese u orbitu teret - prevashodno satelit - težine do 300 kilograma ali, je posle nekoliko uspešnih pokušaja i dva neuspešna, kompanija brankrotirala.

Poslednje lansiranje - iako neuspešno, ostalo je zabeleženo u istoriji kao prvo poletanje svemirske letilice sa teritorije Velike Britanije.

Virgin je poznat po odličnom, neko će reći i preteranom marketingu i javnom nastupu i čestim preplitanjem motiva sa muzičke scene kroz ostale kompanijske brendove pa nije za čuđenje da je Cosmic Girl dok je prevozio putnike imao "bombastičnu" registraciju G-VWOW.

I sam naziv aviona Cosmic Girl je ime pesme engleskog fank-esid džez benda Jamiroquai koji je ovaj avion dobio mnogo pre nego što je prenamenjen da lansira letilice u orbitu.

Kad je prešao u Galactic, misije su koje je ovaj avion obavljao nazivane su Tubular Bells (po čuvenoj pesmi Majka Oldfilda), Straight Up ("pravo gore", ali i naziv pesme u izvođenju Pole Abdul) i Above the Clouds ("iznad oblaka").

Virgin Atlantic je povukao poslednje avione tipa Boeing 747-400 iz upotrebe 2020. godine, ranije nego što je planirano usled pandemije koronavirusa, a poslednji let Jumbo jeta obavljen je 31-marta.

Danas Virgin Atlantic  leti savremene Airbus A330neo (koji postemeno menjaju A330-300), Airbus A350 i Boeing 787 širokotrupne dugolinijske avione.

Virgin Galactic uspešno je ove godine uspešno lansirao prve svemirske turiste u zemljinu orbitu, o čemu je Aero.rs pisao. Za podizanje do visine lansiranja od 13.5 km orbitalne letilice VSS Unity korišćen je avion-nosač VMS Eve.

(Aero.rs)

Video: Virgin Galactic probni let

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>