• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Galactic 02: Prvi svemirski turisti Virgin Galactica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turisti-astronauti su imali priliku da oko pet minuta uživaju u bestežinskom stanju pre nego što je posada započela proceduru sletanja

  • 0
Nakon odvajanja VSS Unity ubrzava do ivice svemira Foto: Virgin Galactic

Tri putnika i još toliko članova posade poleteli su sa kosomdroma Virgin Galactic America u saveznoj državi Novi Meksiko u četvrtak 10. avgusta zaputivši se ka ivici svemira. Nakon uspešnog prvog komercijalnog leta krajem juna ove godine, Virgin Galactic je prevezao svoje prve turiste u svemir.

Prvu fazu leta ka svemiru je obavio VMS Eve (Virgin Mother Ship Eve), ogromni četvoromotorni avion koji ispod svog krila transportuje letelicu VSS Unity (Virgin Space Ship Unity) u kojoj se nalaze putnici i posada.

Nakon što je dostigao visinu od 13,5 kilometar, VMS Eve je otkačio VSS Unity ispod svog krila koji je potom startovao motor i obavio poslednju etapu leta do svemira.

Misija Galactic 02 je dostigla visinu od 55 milja odnosno 88,5 kilometara. Turisti-astronauti su imali priliku da oko pet minuta uživaju u bestežinskom stanju pre nego što je posada započela proceduru sletanja.

Među putnicima druge po redu komercijalne misije Virgin Galactica su se našli britanac Džon Gudvin kao i dve žene iz Antigve i Barbude - majka i ćerka Kiša Šahev i Anastasia Majers. Virgin Atlantic sa ponosom tvrdi da je Anastasia najmlađa osoba koja je boravila u svemiru kao i da je ovo prva misija u kojoj su zajedno učestvovale majka i ćerka.

Upravo je u ovoj karipskoj državici bila i Virginova žurka priređena u čast misije na kojoj su okupljeni posmatrali lansiranje Galactic 02 u prenosu uživo. Prisustvovao je i milijarder Ričard Brenson, vlasnik i tvorac Virgin imperije.

Na sajtu kompanije stoji da će sledeća svemirska misija Galactic 03 biti obavljena već u septembru nakon što se izvrši detaljan pregled letelica.

Mada cena od 450.000 dolara za let do svemira većini deluje sumanuto, Virgin Galactic ni sa njom ne može da ostvari profit. Kompanija je još uvek u svojoj start-up fazi i njenim gubicima se ne nazire kraj, prenosi The Motley Fool.

Virgin Galactic trenutno razvija novu generaciju svemirske letelice koja će u budućnosti biti okosnica njene flote. Prva testiranja letelice se neće dogoditi pre 2026. godine, a tek nakon njenog ulaska u flotu u drugoj polovini ove decenije se mogu očekivati manji troškovi i veći prihodi.

(Aero.rs)

Video: LEGO Concorde: Poslastica za kolekcionare

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>