• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Amerika suočena sa ilegalnom imigracijom: Ko leti između Kube i Nikaragve - neće moći u SAD

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razlog za pretnju sankcijama leži u podatku da je od 2021. do 2023. više od 425.000 ljudi platilo zelenaške cene čarter karata kako bi sa Kube preko Nikaragve emigriralo u Sjedinjene Države

  • 0
Sky High Aviation Services Foto: Shutterstock

Nekoliko avio-kompanija koje su povezivale svojim letovima Kubu i Nikaragvu rešile su da obustave svoje čarter operacije samo tri dana nakon što su Sjedinjene Američke Države najavile da će uvesti sankcije prevoznicima koji budu pokrivali tu rutu.

Kompanija Air Century (Y2) i Sky High Aviation Services (DO) odlučile su da odustanu od letova između Havane i Managve. Air Century (ACSA) osnovana je 1992. godine u Dominikani i specijalizovana je za čarter saobraćaj na prostorima Kariba sa flotom od sedam aviona. Sky High Aviation Services registrovana je 2012. godine takođe u Dominikanskoj Republike i ima osam aviona.

Zvaničnici kompanije Air Century potvrdili su stanici Telemundo 51 da više neće leteti komercijalnom rutom koju masovno koriste migranti sa Kube koji žele da pređu južnu granicu Sjedinjenih Američkih Država.

Stejt Department je u utorak saopštio da čarter kompanije prodaju karte po zelenaškim cenama na ruti koja služi za približavanju granici između Meksika i SAD. 

S druge strane, jedini vazduhoplov u vlasništvu kompanije Aruba Airlines (AG) i avioni venecuelanske nacionalne kompanije Conviasa Airlines (V0) još uvek lete između Nikaragve i Kube, javlja Havana Times.

Aruba Airlines Wikimedia/ Venkat Mangudi/P1161002

Zvanični Vašington je početkom novembra počeo da razmišlja o pritisku kojim bi se ukinuli letovi na liniji Kuba i Nikaragva, javlja Time News.

Nedugo potom, Vašington je zapretio sankcijama vlasnicima, direktorima i rukovodiocima avio-kompanija koje nude čarter letove između Kube i Nikaragve.

Nekoliko dana pre nego što je Bajdenova administracija ozvaničila sankcije za operatere ovih i ovakvih letova, dva američka neimenovana zvaničnika su upozorila da se ove i ovakve kaznene mere spremaju.

Avioni Conviasa Airbus Wikimedia/Andres Ramirez

Jedan od tih zvaničnika bio je zamenik podsekretara u Stejt Departmentu za pitanja zapadne hemisfere - Erik Džejkobštajn koji je rekao da je zvanični Vašington upoznat "sa izveštajima o povećanju čarter letova sa Kube i još nekoliko država u Nikaragvu", odakle je u poslednje dve godine više od 425.000 Kubanaca krenulo ka granici između Meksika i SAD. Ovo je podatak koji je još u oktobru prvi objavio Fox News.

Izveštaji o letovima između Kube i Nikaragve pokazuju da je od avgusta do kraja oktobra bilo 172 leta sa Kube u Nikaragvu, kojim je 17.000 Kubanaca emigriralo.

Još veći problem bili su letovi sa Haitija do Nikaragve: za dva meseca je obavljeno 268 čarter letova kojim je 31.000 emigranata krenula da traži bolji život u Sjedinjenim Državama, navodi ovaj izvor.

Venecuelanska Conviasa bila je prethodnih godina povremen gost i na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.

Avion Airbus A340 na letu od Teherana do Karakasa imao tehničko sletanje u Beogradu kako bi se dopunio gorivom. Krajem jula ove godine ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, posle razgovora sa venecuelanskim kolegom, izjavio je da "se razmatra" povezivanje Srbije i Venecuele direktnom avionskom linijom

(Aero.rs)

Video: Povratak u zlatno doba avijacije: Otkrivamo čari TWA hotela na najpoznatijem aerodromu u svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>