• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Goreli motori na avionu Boeing 737 punom putnika: Za dva dana dva incidenta u Rusiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avion Boeing 737-800 kompanije S7 sa 176 putnika odmah po poletanju zatražio prinudno sletanje zbog toga što su se oba motora zapalila

  • 0

Za samo dva dana drugi incident na civilnim letovima u Rusiji. Putnički avion Boeing 737-800 avio-kompanije S7 prinudno je sleteo na aerodrom Tolmačevo (OVB) u Novosibirsku zbog požara na motorima.

Avion star 12 godina (prvi let imao je u aprilu 2011.) serijskog broja MSN 37084 koji je isprva leteo pod registarskom oznakom VQ-BKV, a po uvođenju sankcija Rusiji i "nacionalizovanju" stranih aviona preregistovan na RA-73665, prinudno je sleteo zbog "pumpanja" oba motora, navodi se na Telegram kanalu Aviaincident specijalizovanom za nesreće u civilnom vazduhoplovstvu.

"Pumpanje motora" (engl. engine surge ili engine stall) je zapravo, sudeći po snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama, manifestovano kao požar koji je izbio na motorima francusko-američke proizvodnje CFM56-7B nakon "serije malih eksplozija koje su izbile tokom leta", izveštava Aviaincident.

Do ove pojave može doći iz različitih razloga, poput unutrašnjeg ili spoljnjeg oštećenja - uletanja ptice ili defekta na lopaticama motora, na primer.

Najdrastičniji rezultati - u vidu glasnih uzastopnih praskova i / ili požara - nastaju ako do ove pojave dođe pri radu motora na punoj snazi i na manjim visinama leta, kakva je prilikom poletanja što je ovde bio slučaj

Avion je poleteo sa aerodroma Tolmačevo prema moskvoskom aerodromu Domodedovo (DME) u 6.30 ujutro.

Već tokom poletanja, kako navodi Aviaincident, motori su registrovali preopterećenje. Posada je odmah po poletanju zatražila od kontrole leta na aerodromu Tolmačevo prinudno sletanje, koje je odmah odobreno.

U avionu kompanije S7 bilo je 176 putnika i svi su bezbedno evakuisani iz aviona po sletanju koje je usledilo 20 minuta nakon poletanja. Ekipe hitne pomoći koje su bile u pripravnosti ustanovile su da nije bilo povređenih, javlja Moscow Times.

Na video snimku koji je na svom profilu objavio jedan od putnika na letu, vidi se kako požar izbija iz jednog od motora, nakon čega sledi niz manjih eksplozija.

"Prilikom poletanja iz oba motora iznenada su izletele varnice i plamen. Desni motor, pored kojeg sam sedeo, zapalio se još na pisti, izbilo je nekoliko plamenova. Poleteli smo i palilo je svakih 10 do 20 sekundi. Onda se drugi motor zapalio, a onda su istovremeno bili u plamenu", napisao je taj putnik u svojoj objavi koja se pojavila na društvenim mrežama.

Putnici na ovom letu bili su po sletanju smešteni na aerodrom i čekali su na drugi avion koji ih je kasnije prevezao u Moskvu, navodi kineska agencija Sinhua, a prenosi Aerotime.

Ovo je deseti incident na civilnim letovima u poslednjih osam dana, a drugi incident za samo dva dana zbog požara motora. Dan ranije sličan incident dogodio se u Burjatiji - tada se zapalio motor teretnog kamiona Tu-204, ali je uspeo da sleti na aerodrom Ulan Ude (UUD), o čemu je naš portal već izveštavao.

Kompanija S7 (puno ime JSC Siberia Airlines) je smeštena u Obu, Novosibirska oblast. Od 2008. je najveći avio-prevoznik na domaćim linijama, koji ima 67 operativnih aviona Airbus i Boeing. Glavne baze vazduhoplova ove kompanije su na aerodromima Domodedovo (DME) i Tolmačevo (OVB).

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>