• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

FAA traži da se vreme snimanja razgovora u pilotskoj kabini produži na 25 sati

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema novom predlogu američke kompanije i vazduhoplovne vlasti bi uskladile propise sa regulativom koje već važe u Evropskoj uniji i standardima ICAO

  • 0
avion, kontrola leta, kokpit Foto: Pixabay

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA) zatražila je od tamošnje javnosti da komentariše, odnosno stavila na javnu raspravu predlog da se dužina snimanja razgovora u pilotskoj kabini (cockpit voice-recording) produži na 25 sati u novoproizvedenim avionima.

U ovom trenutku u Sjedinjenim Državama, uređaji za snimanje u pilotskoj kabini u zakonskoj su obavezi da zadrže samo dva sata podataka, što već zaostaje za zemljama Evropske unije u kojoj je propisano da se čuva 25 sati razgovora, za vazduhoplove maksimalne sertifikovane poletne mase preko 27.000 kg

Ako se ovo pravilo usvoji u SAD, uskladili bi se propisi sa regulativom koju je ranije usvojila Aegncija za bezbednost vazduhoplovstva Evropske unije (European Union Aviation Safety Agency - EASA) i Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (International Civil Aviation Organization - ICAO), navodi portal Aerotime.

Pilot, prvi oficir Shutterstock
Tzv. CVR uređaj (cockpit voice recorder) koji postoji u svakom avionu snima, prenosi i čuva sve zvukove u kabini - od  komunikacije pilota međusobno i sa kontrolom letenja do zvukova rada motora koji dolaze do kabine aviona.

FAA je potvrdila da će aovaj predlog biti na javnoj raspravi do kraja januara 2024, prenosi ovaj portal

"Ako usvojimo ovaj predlog, imaćemo znatno više mogućnosti i podataka da identifikujemo eventualne uzroke incidenata i pomognemo da ih sprečimo u budućnosti“, rekao je prvi čovek FAA Majk Vitaker, koji je stao na čelo ove organizacije 27. oktobra ove godine.

Vitaker je, inače, od 2013 do 2016. bio zamenik upravnika Federalne uprave za vazduhoplovstvo, da bi potom prešao u Supernal, kompaniju koja posluje u okviru Hjundaija i koja se bavi razvojem eVTOL letelica.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo obavezala se da će u Sjedinjenim Državama inicirati debatu o usklađivanju propisa o snimanju u pilotskoj kabini u martu 2023, kada se na Samitu o bezbednosti okupilo više od 200 eksperata za bezbednost kako bi razgovarali o poboljšanju bezbednosti letenja.

Bezbednost u civilnoj avijaciji ponovo je u žiži američke javnosti nakon što je u poslednjih 18 meseci zabeležen povećani broj problema prilikom poletanja i sletanja na aerodromima u SAD.

FAA veruje da bi produženi period snimanja u pilotskoj kabini "bolje identifikovao bezbednosne trendove i sprečio nesreće“.

(Aero.rs)

Video: Virgin Galactic VSS Enterprise prvi komercijalni let

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>