• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smeši mu se mega bonus: Prvi čovek Ryanaira uskoro bi mogao da kupi 10 miliona akcija po povlašćenoj ceni

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da bi se to desilo, vrednost akcija ove avio-kompanije mora da skoči sa 18.99 evra na 21 evro i da tu vrednost zadrži 28 dana, ili da se ostvari profit od 2.2 milijarde evra posle oporezivanja

  • 0
Ryanair B737 Milena Đorđević

Majkl O'Liri, vlasnik nisko-tarifnog irskog avio-prevoznika Ryanair, mogao bi da uskoro bude bogatiji za gotovo 100 miliona evra, ukoliko dobije jedan od najvećih bonusa u istoriji evropskog korporativnog poslovanja.

Da bi se to desilo, vrednost akcija ove avio-kompanije mora da skoči sa 18.99 evra (koliko sada vrede) na 21 evro i da tu vrednost zadrže 28 dana.

Prema drugom scenariju (ako akcije ne skoče na potrebni nivo), ukoliko kompanija ostvari 2,2 milijarde evra dobiti na godišnjem nivou - nakon oporezivanja - O'Liri će dobiti ogroman bonus, što je inače dogovoreno 2019. godine.

Bonus, zapravo, neće biti u novcu na način na koji smo mi navikli, ali će zarada biti tolika. Naime, O'Liriju će biti omogućeno da kupi deset miliona akcija kompanije po povlašćenoj ceni od 11,12 evra. To bi praktično značilo da bi on hartije od vrednosti vredne 210 miliona evra - kupio za 111,2 miliona, što je profit od 98,8 miliona, objašnjava britanski Guardian.

Majkl O'Liri, Michael O'Leary Majkl O'Liri / Foto: Profimedia/Kenzo TRIBOUILLARD/AFP
Povećanje cene akcija potrebno za dobijanje bonusa značilo bi da se vrednost avio-kompanije sa sedištem u Dablinu više nego udvostručila od avgusta 2019. godine, čime je vrednost kompanije na berzi dostigla skoro 24 milijarde evra.

Ryanair time postaje druga najvrednija avio-kompanija na svetu po berzanskoj kapitalizaciji, a ispred nje se nalazi samo američka kompanija Delta Airlines.

O'Liri je na čelo kompanije Ryanair došao 1994. godine i od tada do danas je stekao udeo od 3,9 odsto u vlasništvu kompanije, što je oko 907 miliona evra. 

Ryanair B737 Milena Đorđević
Sporazum o pravu kupovine akcija po povlašćenoj ceni O'Liri je postigao 2019 sa važnosšću do kraja 2028. U vreme kada je dogovor sklopljen, akcije kompanije vredele su manje od 13 evra. Prema projekcijama finansijskih analitičara, vrednost akcija Ryanair trebalo bi u narednih 12 meseci da dostigne 24 evra. 

"Sve dok ne napravimo nešto glupo, što je svakodnevni izazov u ovoj industriji, nastavićemo da brišemo pod sa svakom drugom avio-kompanijom u Evropi", rekao je O'Liri ove godine za Financial Times.

U septembru ove godine O'Lirija je grupa ekoloških aktivista napala pitama u Briselu, u znak protesta zbog njegovog zahteva za zaštitu preleta u Evropi tokom štrajka pilota.

Dok je davao intervju pored kartona sa likom Ursule fon der Lajen, pritrčale su mu dve devojke obučene u crno i bacile pitu u njegovo lice, podseća Daily Mail.

Ryanair je kompanija koja je osnovana 1984. godine u Dablinu. Za manje od godinu dana počela je sa prvim letovima.

Od malog avio-prevoznika koji je održavao vezu između aerodroma Voterford (WAT) i londonskog aerodroma Getvik (LGW), kompanija je narasla u najvećeg evropskog nisko-tarifnog prevoznika koji u svojoj floti (zajedno sa podružnicama) ima 569 aviona i više od 14.000 zaposlenih. 

Ova kompanija trenutno leti na više od 250 destinacija. 

(Aero.rs)

Video: Dan zastave Republike Srbije: Helikopterska Jedinica MUP-a pozdravlja Beogradjane

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>