• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prizori koji oduzimaju dah: Balet u vazduhu aviona A350 Air France i akrobatske grupe Patrouille de France

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na kraju kalendarske godine u kojoj francuska avijacija slavi 90. godina formiranja Air France i 70 godina nacionalne akrobatske grupe Patrouille de France, objavljen je specijalni video koji prikazuje ova dva simbola nacionalnog vazduhoplovnog ponosa u zajedničkom letu

  • 0

A350 et Patrouille de France ©Eric MAGNAN/Air France
Još od 1783. godine kada su Fransoa Rozije i Markiz d'Arlan poleteli u svom balonu i tako napravili prvi u istoriji zabeležen čovekov let, Fracuska se smatra jednim od svetskih lidera u vazduhoplovstvu. Uostalom, i Srbija svoje avijacijske početke duguje u velikoj meri upravo tradicionalnim vezama sa "francuskom školom".

Ako malo bolje zagledamo, svuda oko nas je svojevrsan francuski vazduhoplovni pečat ili  nešto što je poteklo kao francuski dizajn: svi avioni Airbus A320 i A330 nacionalne avio kompanije Air Serbia napravljeni su u Tuluzu, kao i ATR72. Helikopteri Airbus H-215 Super Puma takođe su francuski proizvod kao i Gazelle koja je proizvođena u mostarskom Sokolu po francuskoj licenci. Dasault Falcon je do nedavno bio osnovni predsednički avio-prevoz a danas savremena varijanta 2000LXS leti u kompaniji Prince Aviation. Caravelle podseca na neke slavne dane ispred (i dalje zatvorenog) Muzeja vazduhoplovstva. Vojska Srbije od nedavno ima Mistral PVO sistem, svako malo najviši državni zvaničnici pominju nabavku Dassault Rafale kao izvesnu...

A350 et Patrouille de France ©Eric MAGNAN/Air France
Francuzi su veoma ponosni na svojutradition aeronautique. To bez imalo skromnosti i sa punim pravom ističu kad god se ukaže prilika, i to naravno rade sa svojstvenom stilom i elegancijom.

Zaokružujući kalendarsku godinu u kojoj francuska avijacija slavi 90 godina formiranja Air France i 70 godina nacionalne akrobatske grupe Patrouille de France, objavljen je specijalni video koji prikazuje ova dva simbola nacionalnog vazduhoplovnog ponosa u zajedničkom letu nazvan balet u vazduhu.

Kratak film, koji sadrži neke bez imalo preterivanja fascinantne snimke u vazduhu jednog od najnovijih aviona Air France Airbus A350-900 u formaciji sa plavo-belo-crvenim avionima AlphaJet akro grupe, oduzima dah svakome, čak koje avijacija sama po sebi i ne zanima previše.

Snimljen u septembru 2023. snimak je prvi put javno emitovan u utorak (19. decembra) istovremeno od Air France, francuskog vazduhoplostva (Armee de l'Air et Espace) i naravno akrobatske grupe Patrouille de France.

Prema saopštenju Air France, pomno planiran i koreografisan let u formaciji snimljen je na visini od oko 2.500 metara iznad regiona Karmarg u južnoj Francuskoj.

Projekat koji je dobio naziv Athos A350, uključivao je 11 vazduhoplova "različitih veličina" koje su leteli nejednakim brzinama kako bi napravili ove snimke.

"Bilo je potrebno mesec dana priprema i intenzivne saradnje da bi se ovaj 45-minutni let isplanirao do najsitnijih detalja, garantujući najviši nivo bezbednosti", kaže je Erik Prevo, vođa misije Atos A350.

U režiji Erika Manjana iz specijalizovane kompanije za snimanje iz vazduha Airborne Films, kadrovi su napravljeni iz aviona TBM 700 - takođe francuske proizvodnje - specijalno opremljenim za video produkciju koji ima vrhunski sistem žiro-stabilizovanih kamera.

Air France opisuje video „pravi poklon svim poklonicima avijacije“.

"Ovaj film je počast pionirskom duhu čitave francuske vazduhoplovne industrije. Takođe ističe dugu tradiciju inovacija, priznatu širom sveta po svojoj stručnosti i izvrsnosti kako u civilnom tako i u vojnom sektoru", saopštila je avio-kompanija.

Najnoviji film Patrouille de France i Air France je nesumnjivo spektakularan po svim parametrima, kompoziciji, tehničkoj izvedbi i poruci - ali nije prvi takav napravljen.

Pre šest godina, francuska nacionalna avio-kompanija se takođe udružila sa Patrouille de France da obeleži povlačenje iz upotrebe poslednjeg Boinga 747 a u formaciji su nadleteli i aeromitimg Ferte-Alais koji se održava svake godine.

(Aero.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>