• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 200 osoba u avionu 30 su deca u invalidskim kolicima! Priča od koje suze teku: Obolela deca lete u Laponiju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake godine, Fondacija Deca Severne Irske za Laponiju organizuje avionsko putovanje bolesnim mališanima, putovanje koje barem za trenutak uveseli njihove živote

  • 0
kuća Deda Mraza Foto: Shutterstock

Više od stotinu dece iz cele Severne Irske bile su na najbajkovitijem putovanju ikad: odletela su avionom u Laponiju, da vide Deda Mraza.

Iza ove rečenice od koje se većini razlije osmeh na licu, zapravo stoji veoma tužna priča: radi se o deci koja su obolela od raka i nalaze se u terminalnoj fazi, ili o deci sa teškim oblicima hroničnih bolesti.

Sa njima, od 2008. svake godine na put kreću i njihovi roditelji, staratelji, medicinsko osoblje. Dok je svet bio zarobljen korona-virusom, nije bilo putovanja.

Iz Severne Irske za Laponiju u Finskoj, gde u mestu Roveniemi živi Deda Mraz, leti se iznajmljenim avionom.

"To je veoma skupo. Svake godine samo za iznajmljivanje aviona potrebno je sakupiti skoro 140.000 evra", objašnjava Geri Keli, iz Fondacije Deca Severne Irske za Laponiju, koji je ove godine bio zadužen za putovanje.

"Svaki put više od 100 dece koje boluju od teškog oblika hroničnih bolesti ili dece u terminalnoj fazi raka vodimo na putovanje njihovog života, putovanje u Laponiju", dodaje on i objašnjava da ima i onih koji ne mogu na takvo putovanje.

"Neki ne mogu na putovanje zbog svog zdravstvenog stanja, a nekim smeta izrazito niska temperatura u Laponiji. Zato organizujemo i druge aktivnosti tokom godine. Ali, ipak, ovo je naš najveći dan. Avion je svake godine krcat, jer uz decu putuje medicinsko osoblje, roditelji, svi oni koji moraju da budu uz tako obolelu decu. I taj dan mi provedemo sa Deda Mrazom, u Laponiji. To je najmagičniji dan u godini", kaže Keli, a prenosi TV mreža GB News Northern Ireland.

"Svake godine mi prolazimo kroz izrazito velike logističke napore: od 200 osoba koje ulaze u avion - njih 20 do 30 je u invalidskim kolicima... Ali, već smo se navikli na tu vrstu problema", objašnjava on i naglašava da je Fondacija Deca Severne Irske za Laponiju potpuno volonterska i da putovanje obolele dece i članova njihovih porodica zavisi isključivo od novca koji se prikupi kroz donacije.

Ovu dobrotvornu organizaciju osnovao je 2008. Džek Rodžers, koji je za svoj humanitarni rad dobio i priznanje iz Bakingemske palate. Rodžers je umro 2019 nakon kraće bolesti, objašnjava portal Belfast Online.

Da bi neko dete iz Severne Irske otputovalo u Laponiju, mora ga predložiti lekar iz Severne Irske. Do danas je u organizaciji Fondacije u selo Deda Mraza letelo više od 1.000 dece.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>