• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko irvasa je potrebno da povuče Airbus A380 težak 560 tone: Odgovor je u videu sa 2 miliona lajkova!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Airbus A380 pogone četiri motora potiska 350 kN koja su dovoljna da iz mirovanja pokrenu avion najveće poletne mase i do 560 tona

  • 0
Captain Claus Emirates Instagram/Emirates

Airbus A380 najveći je ikada proizvedeni putnički avion na svetu i jedni sa dve putničke "palube" celom dužinom trupa. Prvi put je poleteo 2005. godine a ušao u upotrebu dve godine kasnije. Zavisno od konfiguracije sedišta, može da primi čak i do 850 putnika, iako standardna konfiguracija sa tri putničke klase najčešće ima oko 550 sedišta.

Pre odgovora na pitanje iz naslova, pogledajte kako je neposredno pred Božić po gregorijanskom kalendaru izgledalo u jednom od hangara Emirates Airlines gde se jedan od ovih aviona, koji su ove godine ponovo uvedeni u saobraćaj, očigledno spremao za specijalni božićni let.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Emirates (@emirates)

Svaki Airbus A380 pogone četiri motora Rollce Royce Trent 720 ili Engine Alliance GP7270, potiska oko 350 kN (kiloNjutna), osnosno 330 kN, koja su dovoljna da iz mirovanja pokrenu avion najveće poletne mase (MTOW) i do 560 tona i podignu ga na visine od 12.000 metara... i održe na toj visini na letovima dugim i do 15.000 km.

Emirates Airlines, odnosno kapetan Mraz (Captain Claus, sto mu dođe) očigledno procenio da je njihov A380 pretovaren poklonima pa mu je bila potreba dodatna snaga za ubrzanje do onog čuvenog v1, rotate, odnosno brzine na kojoj avion podiže nos i počinje da se odvaja od tla.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Emirates (@emirates)

Kompanija sa sedištem u Dubajiu pronašla je rešenje da upregne irvase da pomognu ovom mega-avionu da lakše i brže poleti i to čini se njih osam: mi smo izbrojali na ovom reelu koji je na instagramu dobio već skoro dva miliona lajkova - osam pari rogova!

Avion se kao što vidimo na snimku (doooobro... na odlično napravljenoj animaciji)  uspešno odlepio od piste i eto dopadljivog načina da avio-kompanija poželi srećne praznije putnicima koji ih obeležavaju.

Avioni Emirates Airbus A380 Wikimedia/Florian Klebl/Emirates Airbus A380 A6-EDF
Činjenica da je u pitanju avio-kompanija u vlasništvu države čija zvanična religija ne slavi božićne praznike samo je dokaz da pozitivna osećanja i lepe želje prema drugim ljudima - ali i dobar marketing - ne poznaju državne i religijske granice i još je jedna potvrda globalizacije u svim segmentima današnje civilizacije.

(Aero.rs)

Video: ATR72-600 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>