• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Air China prodaje 842 miliona dolara akcija, nabavlja 17 novih aviona: Ambiciozni planovi kineske kompanije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Transakcija će biti obavljena sa kontrolnim akcionarom - državnom holding korporacijom China National Aviation Holding Corporation Limited

  • 0
Air china Shutterstock

Jedan od vodećih kineskih avio-prevoznika, kompanija Air China (CA) planira da prodajom akcija na berzi u Šangaju prikupi do šest milijardi juana (oko 842 miliona dolara) kako bi povećala obrtni kapital i proširila postojeću flotu aviona.

Od kraja novembra, flota Air China se sastojala od 900 aviona, uključujući 386 aviona u vlasništvu, 215 pod finansijskim lizingom i 299 pod operativnim lizingom, ali će se nabavkom 17 novih letelica nakon masovne prodaje akcija, situacija promeniti.

Ova velika transakcija (oko 30 odsto vrednosti trenutnog operativnog kapitala) biće obavljena sa kontrolnim akcionarom - državnom holding korporacijom China National Aviation Holding Corporation Limited, javlja portal Breaking News Network.

U prvobitnoj vesti, koju su preneli svi svetski mediji nije objavljeno koji će avioni biti nabavljeni, ali se zna da će preostalih 1,8 milijardi juana (oko 250 miliona dolara) biti usmereno na povećanje obrtnog kapitala, što će pružiti solidnu finansijsku osnovu za njeno buduće poslovanje.

Air China je obelodanila i planove da prodajom H-akcija (akcije kineskih kompanija koje su izlistane na berzi u Hong Kongu ili drugim berzama u svetu) prikupi dve milijarde honkonških dolara (oko 256 miliona američkih dolara), kako bi dodatno dopunila svoj kapital i "održala čvrstu finansijsku poziciju u uslovima razvoja vazduhoplovne industrije".

Neki kineski izvori, poput Caixin Global, prenose da se radi o nabavci 17 domaćih aviona proizvođača COMAC, "dajući podsticaj domaćoj vazduhoplovnoj industriji, jer državni gigant nastoji da dodatno iskoristi postepeni oporavak u vazdušnom saobraćaju koji mu je pomogao da ostvari svoj prvi kvartalni profit u tri godine"

Prema ovom izvoru, narudžbina će uključivati šest aviona C919 i 11 regionalnih aviona ARJ21. Očekuje se da će biti isporučeni između 2024. i 2025. godine, navodi se u podnesku.

(Aero.rs)

Video: Povratak u zlatno doba avijacije: Otkrivamo čari TWA hotela na najpoznatijem aerodromu u svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>