• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

SkyAlps zainteresovan za letove iz Mostara: Putnici katolički hodočasnici i Hercegovci iz dijaspore

Vreme čitanja: oko 1 min.

Letovi iz Italije prvenstveno su namenjeni hodočasnicima koji posećuju Međugorje dok bi između Minhena i Mostara trebala da putuje uglavnom dijaspora

  • 0
Sky Alps Dash 8 Foto: Shutterstock

Italijanska regionalna avio-kompanija SkyAlps (BQ) prijavila se na tender za pokretanje novih letova sa mostarskog aerodroma. Prevoznik bi uskoro mogao da otvori četiri linije iz Bosne i Hercegovine ka Italiji i Nemačkoj.

Aerodrom Mostar (OMO) nedavno je pokrenuo javni poziv za uspostavljanje novih subvencionisanih linija, a jedini ponuđač na ovom tenderu je SkyAlps. Mostarski aerodrom proverio je ponudu italijanskog avio-prevoznika i utvrdio da ona ispunjava zadate uslove, prenosi Ex-Yu Avaition News.

SkyAlps je zainteresovan za pokretanje letova iz Mostara ka Rimu, Bariju, Veroni i Minhenu, objavio je aerodrom u četvratk 4. januara na svojoj Facebook stranici.

Koliko će nedeljnih letova biti na linijama ka Italiji i Nemačkoj kao i kada bi prvi polasci mogli da se realizuju za sada nije poznato ali sa mostarskog aerodroma poručuju da će više detalja o novim rutama biti objavljeno tokom naredenih dana.

Letovi iz Italije prvenstveno su namenjeni hodočasnicima koji posećuju Međugorje dok bi između Minhena i Mostara trebala da putuje uglavnom hercegovačka dijaspora.

SkyAlps je osnovan 2020. godine i svoju glavu bazu ima na na aerodromu Bolzano (BZO) na severu Italije. Avio-prevoznik u floti ima šest De Havilland Canada DHC-8-400 aviona.

Aerodrom Mostar trenutno ima svega tri nedeljna leta ka Zagrebu (ZAG) koje obavlja Croatia Airlines. Kao i potencijalni letovi SkyAlpsa, linija hrvatske avio-kompanije je takođe subvencionisana i ne održava se na komercijalnim osnovama.

Veruje sa da je aerodrom takođe u završnoj fazi pregovora sa avio-kompanijom Air Serbia oko uspostavljanja direktnih letova ka Beogradu (BEG), piše Ex-Yu Avaition News.

Air Serbia Salinger Igor
Uprkos trudu Mostara da privuče nove prevoznike i linije, broj putnika na ovom aerodromu doživljava veliki pad u odnosu na period pre pandemije. U periodu između januara i novembra 2023. godine, Mostar je zabeležio svega 19.522 putnika što je za oko 40% manje nego u istom periodu 2019. godine.

(Aero.rs)

Video: RViPVO dovozi Deda Mraza i Dobre Vile: Humanitarna akcija na batajničkom aerodromu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>